Hlavní obsah

Šest zpráv ze světa. Co se děje mimo pandemii?

Foto: Profimedia.cz

Izraelce čekají možná už čtvrté parlamentní volby těsně za sebou.

Reklama

Politická situace v Izraeli, napětí v Perském zálivu nebo krádež starověkého papyru nevyčíslitelné hodnoty. Přinášíme vám další výběr světových událostí, ve kterých hlavní roli nehraje pandemie koronaviru.

Článek

Izrael, už zase

Dlouhodobé politické napětí v Izraeli ještě stále nemá svoji katarzi. Ve středu sice vypršela lhůta na vytvoření koaliční vlády, jednání ale pokračují. Za poslední rok se v zemi konaly troje parlamentní volby, všechny skončily patem. A ani problémy s pandemií nedokázaly přimět dva hlavní rivaly, Benjamina Netanjahua a Bennyho Gance, aby přistoupili ke kompromisu.

Pokud se politici neshodnou během jednadvaceti dní, které určil prezident Re'uven Rivlin, parlament se sedmého května automaticky rozpustí. A není tak vyloučeno, že Izraelci poputují už počtvrté k volebním urnám.

V jeruzalémské čtvrti navíc v noci ze čtvrtka na pátek vypukly protesty proti zákazu skupinové modlitby. Proti protipandemickým opatřením protestovala asi stovka ultraortodoxních židů. Během zákroku bezpečnostních složek zasáhl zábleskový granát mladou dívku.

Brexit se posouvat nebude

Přestože symbolicky už Velká Británie z Evropské unie odešla, prakticky se ale nachází v přechodném období, v rámci něhož se musí vyřešit především podoba obchodních vztahů mezi Spojeným královstvím a Evropou.

Situace se samozřejmě zkomplikovala aktuální koronakrizí. „Nebudeme žádat o prodloužení přechodného období, a pokud to bude chtít Unie, my řekneme ne,“ řekl ve čtvrtek mluvčí britského premiéra. Podle něj by to trh uvrhlo do ještě větší nejistoty.

Odpovídal však na výzvu Kristaliny Georgievové z Mezinárodního měnového fondu, která brexitové vyjednávání navrhla posunout kvůli celosvětové ekonomické situaci. Britská vláda se však domnívá, že právě bez unijních pravidel se s důsledky krize vypořádá daleko hůře.

Princezna ve vězení

Saúdskoarabská princezna Basmah bint Saúd je prý stále ve vězení. Poté, co ji vlastní příbuzní zavřeli minulý rok v březnu za to, že chtěla opustit zemi kvůli lékařskému zákroku ve Švýcarsku, je společně se svou dcerou pod zámkem a žádá o propuštění. Celý rok až doteď o ní nebylo slyšet, a to i mezi rodinnými příslušníky, kteří se vyjádřili překvapeně, že je sestřenice korunního prince Mohameda bin Salmána zavřená.

Na jejím oficiálním twitterovém účtu se po roce objevila prosba o propuštění kvůli vážným zdravotním problémům princezny Basmah. Nespáchala prý žádný zločin a její zdravotní stav je vážný.

Foto: Profimedia.cz

Saúdskoarabská princezna.

Basmah dlouhodobě podporuje myšlenku Saúdské Arábie jako konstituční monarchie. Jako právnička se zabývá lidskými právy a za svůj život stihla krátkou kariéru novinářky a několik let žila v Londýně, kde se věnovala byznysu. Od roku 2015 je zpět v Saúdské Arábii, kde sice podporuje svoji rodinu, ale nebojí se ji ani kritizovat.

Napětí v Perském zálivu

„K nestabilitě v regionu Perského zálivu ve skutečnosti vede nelegální a agresivní přítomnost Američanů,“ prohlásil v pátek podle agentury Reuters íránský ministr obrany Amír Hátamí. Podle americké strany se ve středu v zálivu přiblížila asi desítka člunů Íránských revolučních gard k americkým lodím. Ty tam podle Spojených států prováděly běžný výcvik.

Od roku 2018 jsou na Írán uvaleny nejnovější americké sankce. Donald Trump odstoupil od jaderné dohody z roku 2015 a vztahy mezi zeměmi se začaly vyostřovat. Krize vyvrcholila letos v lednu, kdy americká armáda zabila íránského generála Solejmáního na bagdádském letišti.

Krádež papyru v Oxfordu

Na jihovýchodě Anglie zatkli profesora řecké literatury a papyrologie za to, že pravděpodobně ukradl starověký papyrus, na kterém byl biblický fragment. Ten se totiž záhadně ocitl místo oxfordské knihovny v americkém muzeu. Artefakty jsou cenné, odborníci jejich hodnotu považují za nevyčíslitelnou.

Třiašedesátiletý profesor Dirk Obbink popírá, že by udělal cokoliv nezákonného. Zatčení označil za snahu o zničení své kariéry a reputace. „Nikdy bych nezradil důvěru svých kolegů,“ bránil se v britském deníku The Guardian Obbink.

Lemuří parfém

Lemuři lákají své potenciální partnery na odér svých feromonů, a to v okolí zápěstí a ramen. Alespoň podle japonských výzkumníků z Tokijské univerzity. Znamenalo by to, že se u lemurů jako u prvních primátů prokázala přítomnost feromonů před sexuálním kontaktem. Lemuři jsou si přítomnosti „vůně“ vědomi a před lákáním samičky si ze svých zápěstí pach přenášejí i na ocas.

Foto: Profimedia.cz

U lemurů jako u prvních primátů se prokázaly feromony.

Reklama

Doporučované