Hlavní obsah

Boty si nekoupíte, aromasvíčku ano. Nesmysl, kritizuje šéf lidovců

Foto: Seznam Zprávy

Hostem Marie Bastlové byl předseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

Reklama

aktualizováno •
Článek

Sněmovnu čeká tento týden důležité rozhodování, řešit bude možné prodloužení nouzového stavu. Představitele stran ale čeká i první jednání o možné změně volebního zákona. Jak se k tomu staví předseda KDU-ČSL?

Marian Jurečka byl hostem Ptám se já.

„Pana premiéra jsem v neděli požádal, aby sezval všechny předsedy sněmovních stran a vláda s námi projednala, jak chce pokračovat v dosavadní strategii, protože ta strategie nefunguje. Říkají to samotní členové vlády, že po čtyřech měsících poměrně tvrdého lockdownu, který nás stojí miliardu a půl denně, se ta opatření míjí účinkem,“ řekl k otázce možného prodloužení nouzového stavu Jurečka.

Kromě úpravy systému kompenzací podmiňuje koalice Spolu (předvolební spojení KDU-ČSL, ODS a TOP 09) podporu prodloužení nouzového stavu například i návratem asi půl milionu žáků a studentů do škol. S podmínkou vybavení učitelů ochrannými pomůckami a možnosti testování dětí.

„Děti nemají plnohodnotné vzdělání. Dnes se děti učí dvě tři hodiny dopoledne. Spousta učitelů učí tak, že nemá puštěnou kameru. Takhle to nemůžeme dělat další měsíce,“ řekl v rozhovoru Jurečka.

Šéf lidovců podle svých slov není pro jednoznačné zrušení všech opatření ze dne na den, vládě ale vyčítá jejich neefektivitu, ale také to, že nejsou podložena jasnými daty. Některá opatření podle něj ani nedávají smysl.

„Umím si představit, že by vláda některá opatření revidovala. Třeba by ve velkých supermarketech odpáskovala to, co je nelogicky zavřeno. Aromasvíčku si koupíte, ale nekoupíte si boty a oblečení pro děti na druhém stupni základní školy, protože mají větší velikost než čtyřicet,“ pokračoval s tím, že myslí, že nakonec nouzový stav prodloužen bude.

Jak očekává, že jednání s vládou dopadne? A jak se koalice Spolu připravuje na volby? A nebojí se, že změna volebního systému ovlivní její jednotu?

Celý rozhovor si můžete pustit v úvodním podcastu nebo ve všech podcastových aplikacích. Podívat se na něj můžete také ve videu:

„Děti nemají plnohodnotné vzdělání, takhleto nemůžeme dělat další měsíce,“ říká šéf lidovců v rozhovoru.Video: Seznam Zprávy

Ptám se já

Podcast Marie Bastlové. Rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Spotify, v Apple Podcasts a dalších podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail audio@sz.cz.

Reklama

Související témata:

Doporučované