Hlavní obsah

Šesté velké vymírání. Vědci znají prvních 8 druhů, které v tomto století vyhynuly nebo stojí na pokraji vymření

Foto: Profimedia.cz

Papoušek ara škraboškový.

Reklama

Dříve docházelo k zánikům ptačích druhů především na malých ostrovech, kde byli ptáci vystaveni nadměrnému lovu. Pět z osmi nově vymřelých druhů se ale vyskytovalo na jihoamerickém kontinentu, vědci proto jejich vyhynutí připisují masivnímu odlesňování.

Článek

Papoušek ara škraboškový se spolu s dalšími sedmi druhy ptáků zařadil na seznam živočichů, kteří již vyhynuli nebo jsou vyhynutím vážně ohroženi. Jedná se o první ptačí druhy, které tento status získaly v 21. století. Kromě papouška mezi ně patří například kulíšek pernambucký nebo šatovník ostrovní. Výsledky studie organizace BirdLife International zveřejnil britský server The Guardian.

Dříve docházelo k zánikům ptačích druhů především na malých ostrovech, kde byli ptáci vystaveni lovu. Pět z osmi nově vymřelých druhů se ale vyskytovalo na jihoamerickém kontinentu (čtyři z nich navíc v Brazílii), vědci proto vyhynutí připisují masivnímu odlesňování.

Nová studie podle Stuarta Butcharta, vedoucího vědeckého týmu společnosti BirdLife International, ukazuje na krizové vymírání druhů na velkých kontinentech, za což podle něj může čím dál víc lidský faktor.

„Když se řekne vymřelý ptačí druh, lidé pomyslí na ptáka dodo, naše studie ale ukazuje na to, že vymírání druhů pokračuje a narůstá,“ uvedl Butchart. „Naše důkazy ukazují, že se přes kontinent přehání stále sílící vlna vymírání způsobená ztrátou přirozeného prostředí kvůli neudržitelnému zemědělství, odvodnění a odlesňování,“ řekl.

Po světě hrozí více než 26 tisícům druhů živočichů vyhynutí a podle vědců probíhá kvůli lidem šesté masové vymírání.

Reklama

Doporučované