Hlavní obsah

Sesterská smlouva mezi Pekingem a Prahou má skončit. Trvat ale může až do roku 2021

Foto: Z facebookových stránek Zdeňka Hřiba.

Primátor hlavního města Prahy Zdeněk Hřib (Piráti) chce vypovědět smlouvu s čínským městem Peking.

Reklama

Důvodem je podle primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) neochota Číny jednat o vyškrtnutí pasáže o uznání jednotné Číny Prahou. Česko má s Čínou smlouvu od roku 2016.

Článek

O vypovězení smlouvy budou v pondělí jednat pražští radní. Na zastupitelstvo Prahy se pak návrh dostane ve čtvrtek 17. října. Právě zastupitelstvo bude mít v této věci poslední slovo.

Pokud projde vypovězení smlouvy, záleží pak zase na zastupitelstvu hlavního města, jak bude ukončení spolupráce s Pekingem vypadat.

„Materiál může obsahovat to, že okamžikem schválení se ruší meziměstská smlouva. Ve hře je ale i varianta, že bude odkazovat na výslovné znění prapůvodní smlouvy,” řekl Seznamu vedoucí oddělení zahraničních vztahů a protokolárních záležitostí Prahy Martin Churavý.

V původní smlouvě stálo, že k jejímu vypršení dojde pět let od jejího uzavření, tedy v roce 2021. Podle Churavého se nabízí i možnost, že se smlouva po vypršení mezi městy neprodlouží.

Pro vypovězení smlouvy se Piráti podle předsedkyně jejich zastupitelského klubu Michaely Krausové shodnou v rámci celé koalice.

„Peking nám ani po urgencích neodpovídá ani na korespondenci, kterou vzájemně vedeme, ani na naše snahy se spojit. My se tím budeme v pondělí zabývat, oni musí samozřejmě tušit, že smlouvu budeme chtít vypovědět,“ řekla Seznamu. Dodala, že namísto snahy o diskuzi Čína volí cestu sankcí v podobě rušení koncertů českých umělců.

Podobně se vyjádřila i radní za STAN Hana Kordová Marvanová.

„Názor všech členů koalice je takový, že do partnerské smlouvy mezi městy nepatří politický článek 3, který schvaluje politiku jednotné Číny,“ odpověděla na dotaz Seznamu. Podle ní by se smlouva měla vypovědět ihned.

Anketa

Myslíte si, že Česká republika má něco z nadbíhání Číně?
Ano
16 %
Ne
84 %
Celkem hlasovalo 243 čtenářů.

Co se týká potenciálních následků vypovězení smlouvy, Piráti podle Krausové vše diskutovali se sinology a odborníky z univerzit. „Ujišťovali mě, že Čína na nás nemá tak velké páky, aby mohli udělat něco razantnějšího. Mohou například doporučit čínským turistickým agenturám, aby neposílali turisty do Prahy,“ vysvětlila. Lehký úbytek turistů by podle ní neměl mít na Prahu nijak velký vliv.

Smlouvu s Pekingem schválila Praha pod vedením někdejší primátorky Adriany Krnáčové (ANO) v únoru 2016. Proti znění smlouvy byla tehdejší opozice. Současné vedení Prahy vyzvalo Peking k jednání o vyškrtnutí zmíněné části letos v lednu.

Reklama

Související témata:

Doporučované