Hlavní obsah

„Sestrám musíme osladit noční služby." A další plány nového ministra zdravotnictví Ludvíka

Ministr zdravotnictví a dlouholetý ředitel nemocnice v pražském Motole vysvětluje, proč je české zdravotnictví tak drahé.Video: Václav Dolejší

 

Reklama

V rozhovoru pro Seznam novopečený ministr Miloslav Ludvík říká, že zdravotnictví není černou dírou na peníze, ale má svá černá zakoutí. V nich chce najít peníze a jimi například „osladit" noční služby sestrám zvýšením příplatků.

Článek

Jak moc jste váhal přijmout tu nevděčnou funkci ministra zdravotnictví?

Budete se divit. Moc ne. To prostě byla chvíle, kdy se musíte rozhlédnout. Vím, že osobně mi to žádná pozitiva nepřinese. To spíš byla potřeba, je mi to hloupé říct, nastoupit, ale bylo jaksi potřeba to přijmout. A já tu výzvu přijal.

Vy se chcete za rok zase vrátit do křesla ředitele v Motole, největší nemocnice v zemi. Chtěl jste po premiérovi záruku, že se tak stane?

Pokud tady vydržím těch jedenáct měsíců, tak návrat do Motola si mohu garantovat já sám, protože ředitele přímo řízené organizace, jakým je fakultní nemocnice, jmenuje a odvolává ministr zdravotnictví. Přitom ta pozice je strašně labilní. Takže asi se navrátím. Nicméně potom je otázka, kdo bude dalším ministrem zdravotnictví.

A vy coby významný člen ČSSD nemáte ambici, nebo spíše chuť, úplně odejít z křesla šéfa Motola a vrhnout se už naplno jen do politiky?

Musím se přiznat, že ne. Po těch třiceti letech, kdy jsem pracoval v různých manažerských pozicích, si nemyslím, že bych tak úplně chtěl přejít čistě jenom do politiky.

Jestli vás ale předseda Sobotka nebude přemlouvat, abyste se stal volebním lídrem ČSSD pro sněmovní volby v Praze?

Tohle je opravdu otázka, která se bude řešit nejdřív v dubnu. A do té doby proběhne spousta věcí. Kandidátky se musí sestavovat tak, aby byly úspěšné pro ČSSD. A tady už to není o jednotlivcích. Tady je to o tom, jestli ta strana uspěje, nebo neuspěje. Je to čistě o tom, že se budou muset lidi podle mě podřídit tomu, jaké jsou priority strany a pracovat pro volební vítězství.

S lékaři se pracuje velmi obtížně, ale hezky

Vy jste po panu Stráském a paní Filipi teprve druhý nelékař v křesle ministra zdravotnictví. Berete to jako výhodu?

Spíš je to jiný úhel pohledu. Přeci jen s lékaři dělám celý život. Ten obor mám rád. A doufám, že o něm něco vím, že v něm něco umím. Vím, že pracovat s lékaři je velmi komplikované. Nemocnice se nedá řídit ani bez lékařů ani s lékaři - to je bonmot, který to přesně vyjadřuje. S lékaři se pracuje velmi obtížně, ale pracuje se s nimi hezky. Jako ekonom budu mít jiný pohled, než když tu sedí lékař. Je to typické v nemocnici, kdy vždycky, když máme poradu vedení, tak kolega lékař Holcát třikrát zdůrazňuje: Nejvíc se musíme bavit o medicíně. Zatímco kolega Čihař, který má přezdívku strýček Skrblík, se zase ptá, jaké to má náklady. Pro mě je docela dobré, že já jsem mezi nimi vždycky musel najít to správné řešení.

Rád říkáte, že jsme poslední západní zdravotnictví na východě. Neboli, že ho máme kvalitní za málo peněz, ačkoliv se medicína strašlivě prodražuje. Jak chcete do zdravotnictví dostat víc peněz, když odmítáte spoluúčast?

Nejzákladnější problém, který tady máme, je výše platů, z nichž všichni odvádějí zdravotní pojištění. Až budeme mít čtyřnásobné platy, při podobné struktuře nákladů, tak se klidně pojďme bavit. Při dnešní úrovni platů to není fér. Dokud máme platy, které máme, tak se prostě nemáme o čem bavit. To je samozřejmě legitimní politická otázka, jestli brát peníze od lidí přes spoluúčast, nebo jestli se budou brát z daní, které stát vybere. A sociální demokracie říká ne, pojďme si raději říci, že půjdou některé menší dotace do některých sektorů ekonomiky a pojďme tyto dotace vzít a přelejeme je do zdravotnictví.

Zde ve videu si poslechněte, jak chce Ludvík zvedat platy.

Video: Václav Dolejší

Proč je třeba přilít peníze do zdravotnictví? Má pravdu Andrej Babiš, když říká, že peněz je tam dost, ale zdravotnictví je „černá díra"?

Mě kdysi bavila astrofyzika a černá díra je velmi hmotný objekt, ve kterém všechno zmizí, ale nic z něj nevypadne. Zdravotnictví není černá díra, protože do něj sice jako mizí velké finance, ale vypadávají z něj výsledky. A ty výsledky jsou jednoznačně měřitelné. Prodloužení délky lidského života, snížení úmrtí onkologicky nemocných pacientů nebo úmrtí na dětskou leukémii. Takže zdravotnictví není černá díra, ve které by to zmizelo a nevypadlo. Vypadne to odtamtud právě v těch výsledcích. Ale nebudu tvrdit, že zdravotnictví nemá černé kouty nebo černá zákoutí, kde se některé peníze můžou shromažďovat. A právě to je jeden z mých cílů na ministerstvu. Podívat se a peníze mobilizovat.

Nač ty peníze, pokud je najdete, hodláte použít? Na platy lékařů a sester?

Medicína se strašně dramaticky prodražuje. Pro ekonoma bohužel, ale pro pacienta bohudíky - nastupují biologické léky. Ta hlavní potíž je skutečně v tom, že jsme to poslední západní zdravotnictví na východě.  A nikoho neodmítneme léčit, přestože je drahý. Typický problém, teď nejnovější, máme v Motole - je tam pacient, dítě, jehož léčba doposud stojí třicet milionů korun. Zdravotní pojišťovna z toho šílí, ale v českém zdravotním systému nikdo nediskutuje a třicet milionů zaplatí. V americkém systému by se tedy diskutovalo.

To je spíše etická otázka.

Ano. Tady se skutečně nepočítá cena lidského života. My tady máme - a já jsem na to hrdý - zdravotnictví, které, i když jste opravdu beznadějně drahý případ, tak vás léčit bude, protože se nikdo nebude ptát, kde se vezmou peníze. To je prostě etická otázka, kterou naštěstí my v Česku máme vyřešenou. A já budu rád, když to takhle zůstane. Samozřejmě, že jsou snahy, kdy soudy občas stanoví náhrady za to, když ztratíte někoho a pokouší se vypočítat ekonomickou cenu lidského života. A pak je tady etický rozměr. A já jsem v tuhle chvíli opravdu rád, že žijeme v zemi, a to i v kontextu západní Evropy, která je v tomhle tak trochu unikátní, že tady vás nenechají na holičkách, ať jste jakkoliv nákladný pacient.

Dostanu peníze z černých zákoutí

Často upozorňujete na akutní nedostatek sester jako větší problém, než jsou chybějící lékaři. Chystáte jim tedy výrazněji přidat na platech?

Podle statistiky mezi lety 2010 až 2015 se zvýšily platy lékařů o čtyřicet procent a o čtyři tisíce jich přibylo. U sester stouply jenom o dvanáct procent a sester ubylo. Takže je tam jasná závislost. Sestry nechybějí v jednosměnných ambulantních provozech, ale v lůžkové části, kde musejí sloužit odpolední a noční směny. Teď se dočkají desetiprocentního navýšení tarifů. Ale kromě toho ještě musíme najít dodatečné zdroje k tomu, abychom jim směnnost osladili natolik, aby byly ochotny se tak trochu vzdát toho, co ženy preferují - já se tomu nedivím, to je dobře - to je rodinný život. Ta nutnost být po nocích mimo domov musí být nějak ohodnocena. To je věc, kterou musíme zkusit vyřešit. Právě kvůli tomu bych chtěl mobilizovat černá zákoutí a odtud dostat peníze. Netvrdím, že se mi povede, ale pokusím se o to.

Váhal s přijetím funkce ministra zdravotnictví? Poslechněte si odpověď.

Video: Václav Dolejší

Chystáte ve vedení ministerstva nějaké personální změny mezi náměstky?

Chci to říct takhle: Pro mě bylo poměrně překvapení, když jsem zjistil, že na ministerstvu je devět náměstků. Ale já jsem první ministr, který se poprvé dostane do systému státní služby. Všichni ostatní, kteří tu zatím byli, tak si mohli postavit svůj tým a fungovalo to. Já jsem první, který přichází do nějaké struktury, kterou ani moc neovlivním, protože státní službě velí státní tajemník. Mohu se tedy pokusit domluvit se státním tajemníkem a říci, že se domnívám, že ta struktura je poněkud možná nadbytečná a zkusit se pobavit, jestli je možno provést nějakou korekci. Ale není jisté, jestli to projde.

Reklama

Doporučované