Hlavní obsah

Sestřelené ukrajinské letadlo: Trump i Trudeau nasadili vůči Íránu smířlivý tón

Foto: Profimedia.cz

Letadlo havarovalo stejnou noc, kdy na americké vojenské základny v Iráku dopadly íránské balistické střely.

Reklama

Západní média přišla s důkazy, že ukrajinské letadlo, které ve středu ráno havarovalo u Teheránu, zasáhla íránská střela. Vyjádření kanadského premiéra Trudeaua i amerického prezidenta Trumpa teorii potvrzují, avšak potenciální „vyhrocenou” diplomatickou situaci se politici snaží spíše uklidnit.

Článek

Ve středu v brzkých ranních hodinách havaroval u Teheránu dopravní letoun Boeing 737–800. Zemřelo všech 176 osob na palubě, včetně posádky letadla. Většinu cestujících tvořili Íránci, bylo jich 82, dalších 63 pasažérů pocházelo z Kanady, 11 z Ukrajiny, 10 ze Švédska, to jsou také země, které se aktivně zajímají o vyšetřování.

„Uvědomujeme si, že to mohla být nehoda,” řekl ve čtvrtek kanadský premiér Justin Trudeau na tiskové konferenci v Ottawě. „Důkazy ukazují na možný a pravděpodobný důvod havárie,” dodal o íránských protiletadlových střelách Trudeau. Na další otázky novinářů odpovídal velmi obecně a zdůrazňoval nutnost správnosti a pečlivosti vyšetřování, které vedou íránští experti.

Letadlo havarovalo stejnou noc, kdy na americké vojenské základny v Iráku dopadly íránské balistické střely, jako odveta za zabití íránského generála Kásima Solejmáního. Íránská strana od počátku tvrdí, že příčinou letecké tragédie byla technická závada. Přestože novináři z Newsweeku nebo The New York TImes zveřejnili důkazy o tom, že letadlo bylo sestřeleno.

„Sestřelení muselo být chybou na íránské straně,” řekl v Bílém domě americký prezident Donald Trump. Stejně jako Trudeau tedy potvrzuje, že důkazy o tom, že pád letadla měl vojenské pozadí, jsou pravdivé. A stejně jako kanadský premiér zdůrazňuje, že se pravděpodobně jedná o „nechtěný” čin. „Letělo v dost drsném sousedství,” popsal tragický let z Teheránu do Kyjeva americký prezident.

K politice appeasementu, kterou vedou Trump s Trudeauem vůči Teheránu, se připojil i britský premiér Boris Johnson, který označil pravděpodobné sestřelení letounu z íránské strany za neúmyslné. „Spolupracujeme s Kanadou a našimi mezinárodními partnery, nyní potřebujeme úplné, transparentní vyšetřování,” řekl Johnson v oficiálním prohlášení. Na palubě letadla byli i tři Britové.

Animace letecké havárie u TeheránuVideo: Seznam Zprávy

„Je to obrovská lež,” dementuje tvrzení západních politiků Írán. Podle mluvčího teheránské vlády Spojené státy americké jen přitěžují pozůstalým a tvrzení o íránské vině považuje za psychologickou válku proti Teheránu.

Reklama

Doporučované