Hlavní obsah

Sestřenice otráveného exšpiona Skripala tvrdí, že jeho dcera byla při údajném telefonátu pod tlakem

Viktorija Skripalová tvrdí, že její sestřenice byla pod tlakem.Video: Marek Martinovský, Reuters

 

Reklama

V neověřeném telefonátu s otrávenou dcerou bývalého agenta Sergeje Skripala Julijí, který ruská média minulý měsíc zveřejnila, byla prý Julija pod evidentním tlakem. Viktorija Skripalová v ruské televizi vystoupila už několikrát a její stanoviska se často slučují s verzí Kremlu, podle kterého je celý incident konspirací Západu.

Článek

Neteř bývalého ruského špiona Sergeje Skripala, který byl spolu se svou dcerou Julijí otráven v britském Salisbury nervovým plynem, hovořila s Julijí poté, co byla na začátku dubna propuštěna z nemocnice. Nahrávka, jejíž pravost se doposud nepodařilo ověřit, se objevila na ruské státní televizi.

Julija Skripalová v údajném hovoru se svou sestřenicí Viktorijí uvedla, že její i otcův stav se zlepšuje. Viktorija se v hovoru také ptá, zda má za Skripalovými přijet do Velké Británie, to Julija odmítla. Viktorija nyní tvrdí, že tak učinila pod tlakem. Uvedla to při nahrávaném výslechu vedeném Vyšetřovacím výborem Ruské federace, který nahrávku zveřejnil.

Podle Viktorije byla Julija Skripalová během hovoru pod jasným tlakem a měla být donucena k tomu, Viktoriji přesvědčit, aby do Británie nejezdila. Kvůli tomu pak nemělo být Viktoriji uděleno britské vízum.

Viktorija Skripalová se už několikrát objevila na ruské státní televizi v souvislosti s útokem na svého strýce Sergeje Skripala. Většina jejích vystoupení přitom podporovala oficiální stanoviska ruské vlády, která tvrdí, že útok na Skripalovy bojovým plynem Novičok je součástí protiruské konspirace Západu. Uvádí to agentura Reuters.

Reklama

Doporučované