Hlavní obsah

Sestru Jermanové vyslechla policie v korupční kauze. S politikou ani s krajem nemám nic společného, říká

Hejtmanka Jermanová v pondělí odmítla odpovídat na otázky novinářů

Reklama

Článek

Minulý čtvrtek policisté vyslechli Pavlínu Kuncovou - manažerku hnutí ANO a sestru středočeské hejtmanky Jaroslavy Jermanové Pokorné.

A to v bobtnajícím korupčním případu kolem pražských nemocnic a sociálních ústavů ve středních Čechách.

V úterý hejtmanka na svolané tiskové konferenci prohlásila, že její sestra nemá s krajem nic společného.

„Spekulace, že by sestra měla jakýkoli politických vliv ve Středočeském kraji, já zásadně odmítám. Sestra není součástí mého týmu, nemá žádný vliv na krajskou politiku. Každá žijeme svůj život,“ prohlásila Jermanová Pokorná.

Podle informací Seznamu ze dvou zdrojů je přitom nasnadě, proč se policie o hejtmančinu sestru zajímá. Byť pouze v roli svědka, jak v úterý Jermanová Pokorná zdůraznila. Kuncová totiž přicházela do kontaktu s hlavní postavou korupčního případu - severočeským podnikatelem Tomášem Horáčkem.

Jak už Seznam informoval minulý týden, detektivové zmapovali, jak Horáček údajně cíleně řídil zakázky na catering v pražské Nemocnici Na Františku - snažil se je dohodit konkrétním firmám. Ani jednou to nevyšlo, ale požadoval za přihrání tendru jednou úplatek čtyři a půl milionu, podruhé rovných pět milionů.

Sestra středočeské hejtmanky v rozhovoru s reportérem Seznamu kontakty s Horáčkem nepopřela. „Opravdu se nezlobte, nemůžu o tom mluvit, mohlo by to pak být použito proti mně,“ nechtěla být konkrétní, přestože i hejtmanka Jermanová Pokorná vyzvala na tiskovce novináře, ať se s případem dotací obracejí přímo na sestru.

Kuncová pouze uvedla, že na krajské dění nemá žádné páky. „To, co říkala moje sestra, to mohu potvrdit. Ale to je všechno,“ dodala.

Podle informací Mladé fronty Dnes dokonce detektivové zasahovali u hejtmančiny sestry doma. Údajně proto, že se podnikatel Horáček - při jednáních o zakázkách ve středočeských nemocnicích a sociálních ústavech - zaštiťoval i jménem samotné hejtmanky a její sestry.

V případu je zatím devět obviněných, dva jsou od víkendu ve vazbě - jde právě o Horáčka a bývalou ředitelku nemocnice Bulovka Andreu Vrbenskou. Obviněni jsou také Robert Zelenák, ředitel Nemocnice Na Františku, Jana Ulrychová ze společnosti Veřejné zakázky, lékař Martin Stříteský a Antonín Tvrdoň, někdejší obchodní ředitel cateringové společnosti Eurest, dnes Compass Group.

Obviněni jsou z machinací se zakázkami, z korupce a vydírání.

Reklama

Doporučované