Hlavní obsah

Sestup zavinila i technologie. Bournemouth může žádat miliardové odškodné

Foto: Profimedia.cz

Na sestupu Bournemouthu se podílela chyba moderní technologie. Klub zvažuje žádost o miliardové odškodnění.

Reklama

Nebýt chyby brankového systému, Bournemouth zůstal v Premier League. Technologie neviděla regulérní gól Sheffieldu do sítě Aston Villy, který by odsoudil k záhubě právě ji. Bournemouth tak zvažuje žádost o náhradu ušlého zisku.

Článek

Jeden zásah vyšší moci jako by nestačil. Osud týmů na sestupových příčkách anglické Premier League ovlivnila nevídaná minela jinak bezchybného brankového systému. Shodou náhod ale přišla v tom nejdůležitějším období, kdy už šlo zainteresovaným týmům o krk.

První kolo nejlepší ligové soutěže světa po koronavirové pauze a potažmo konečnou tabulku totiž silně ovlivnil zápas mezi sestupem ohroženou Aston Villou a Sheffieldem United. Konkrétně se mluvilo o situaci ze 42. minuty.

Záložník Sheffieldu Oliver Norwood centroval z přímého kopu na zadní tyč. Centr sice zachytil brankář Aston Villy Orjan Nyland, jenže s míčem následně zacouval za brankovou čáru. K překvapení všech ale rozhodčí zápasu Michael Oliver do svých hodinek nedostal upozornění od brankové technologie, že se míč dostal za čáru, a hra tak pokračovala dál.

V utkání žádná další branka nepadla, a Aston Villa tak vydřela jeden bod. V té době ale hráči tradičního anglického klubu neměli ani tušení, že právě rozdíl jediného bodu nakonec udrží svůj tým v nejvyšší soutěži a naopak k sestupu odsoudí Bournemouth.

Na jihu Anglie se tak po posledním kole vzhledem k okolnostem začalo mluvit o „krádeži“. Všem ale bylo jasné, že sestupu se klub nevyhne. S pádem do druhé anglické ligy Bournemouth samozřejmě přijde minimálně o stamilionové příjmy, ne-li více. I proto tak v klubu zvažují podání žádosti o náhradu ušlého zisku. A dává to smysl.

Když pohlédneme do historie, nemusíme totiž pátrat moc dlouho a zdánlivě podobný případ nalezneme. V roce 2006 londýnský West Ham do svých řad angažoval argentinského útočníka Carlose Téveze a jeho spoluhráče z reprezentace Javiera Mascherana. Po podpisu smlouvy se ale o půl roku později ukázalo, že ve vyjednávání hrála roli třetí strana, jejíž podíl na vlastnictví fotbalistů byl zakázaný, a argentinské duo tak do zápasů nastupovalo neoprávněně.

Tento fakt potvrdila i nezávislá komise Premier League, která West Hamu udělila v té době rekordní pokutu přesahující 158 milionů korun. To se nelíbilo vedení Sheffieldu United, který s Kladiváři bojoval o udržení v nejvyšší anglické soutěži a požadoval, aby West Hamu byly odečteny i body.

Právě Carlos Tévez byl se sedmi vstřelenými góly hlavním tahounem londýnského klubu za udržením, které zpečetil rozhodující brankou v posledním kole proti mistrovskému Manchesteru United. Právě onou trefou zároveň odsoudil k sestupu do Championship osmnáctý Sheffield.

Vše mělo ještě ostrou dohru. Sheffield u vedení Premier League znovu napadl znění smluv argentinského dua a zároveň argumentoval tím, že právě Tévezovy branky zapříčinily jeho sestup z nejvyšší soutěže. Spolu s dalším potrestáním londýnského klubu požadoval 1,3 miliardy korun jako náhradu ušlého zisku, který způsobil sestup do nižší soutěže.

Šéfové anglické ligy nakonec Sheffieldu vyšli vstříc jen částečně. West Hamu totiž uložili další peněžitý trest, který měl tentokrát vyplatit právě sestupujícím Blades. Z požadované částky ale Kladiváři museli zaplatit jen polovinu. I tak se ale v hlavním městě pořádně plácli přes kapsu, vyplatit totiž museli téměř 650 milionů korun.

V Bournemouthu tak nyní mohou přemýšlet, po kom vlastně peníze požadovat. Společnost, jež zajišťuje fungování brankové technologie, se klubu z jihu země již omluvila. Chybu připustila i samotná Premier League, jenže to sestupové bolístky určitě nezahojí. Peníze by alespoň částečně mohly, jestli se tak ale doopravdy stane, rozhodne dění několika následujících dní.

Reklama

Doporučované