Hlavní obsah

Sesuv půdy vytvořil v Tibetu nestabilní jezero. Hladina dosahuje 40 metrů

Sesuv půdy v Tibetu: Sesuv přehradil řeku, vzniklo nestabilní jezeroVideo: Martin Zíta, Reuters

 

Reklama

Půda se sesunula poblíž jedné z vesnic v okrese Men-ling a výška hladiny v nově utvořeném jezeře do dneška stoupla na 40 metrů.

Článek

Sesuv půdy v Tibetu zahradil jednu z nejdůležitějších řek v oblasti Jarlung Cangpo, a vytvořil tak nebezpečné jezero. Informovaly o tom dnes podle agentury AP místní úřady, které preventivně evakuovaly 6 000 lidí. Čína o aktuálním vývoji situace průběžně informuje sousední Indii, kde by příval vody mohl postihnout níže položené oblasti.

Jarlung Cangpo je horním tokem řeky protékající dále Indií a Bangladéšem a známé spíše pod názvem Brahmaputra. Už ve středu se zřítil útes do hlubokého údolí, jímž řeka protéká, uvedl místní krizový štáb.

Nejsou hlášeni žádní mrtví, ani zranění. Sesuv půdy se odehrál poblíž jedné z vesnic v okrese Men-ling a výška hladiny v nově utvořeném jezeře do dneška stoupla na 40 metrů.

V Tibetu s jeho impozantními horami a ledovci pramení mnoho asijských řek, což dál posiluje strategický vliv Číny na její jižní sousedy, píše AP. Rychle stoupající teploty způsobily rychlejší tání ledovců, což vyvolává obavy z budoucího nedostatku vodních zdrojů pro Čínu a další asijské země.

Reklama

Doporučované