Hlavní obsah

Sesuvy půdy ve Vietnamu pohřbily domy i s lidmi

Sesuvy půdy v důsledku lijáků zabily na jihu Vietnamu 13 lidí.Video: AP

 

Reklama

Sesuvy půdy ve Vietnamu vzaly život 13 lidem. Došlo k nim v důsledku tropické bouře na jihu země. Několik dalších lidí se stále pohřešuje a pátrají po nich stovky vojáků. Vietnamská státní média zveřejnila snímky z místa katastrofy.

Článek

Sesuvy půdy v důsledku tropické bouře na jihu Vietnamu zabily 13 lidí, další čtyři lidé se pohřešují. Informovala o tom dnes agentura AP. Pracovník úřadu pro zvládání katastrof v jihovietnamské provincii Khanh Hoa uvedl, že armáda vyslala do oblasti 600 vojáků, aby pátrali po pohřešovaných osobách a evakuovali lidi z oblastí, jimž hrozí zvýšené nebezpečí.

Citovaný zdroj řekl, že sesuvy půdy způsobené silnými dešti po tropické bouři Toraji zasypaly v neděli ve vesnicích u letoviska Nha Trang několik domů i s lidmi.

Vietnamský úřad pro zvládání katastrof dnes uvedl, že bouře během nedělní noci zeslábla na úroveň tropické deprese a její centrum se momentálně nachází při pobřeží provincie Binh Thuan.

Hlavní silnice spojující jižní a severní Vietnam byla dočasně přerušena, stejně jako některé železnice.

Snímky vietnamských státních médií ukazovaly trosky domů zasypané kameny a bahnem či vozidla stržená povodní. Obyvatelé zasažené oblasti uvedli, že v panice opustili své domovy, když uslyšeli laviny půdy a kamení, jak se valí z nedalekých hor. „Utekli jsme, jakmile jsme zaslechli silný zvuk padajících skal… Když jsme se po několika hodinách vrátili, naše domy byly zničené," uvedl na oficiální stránce provincie jeden z obyvatel města Nha Trang.

Vietnam se často potýká se záplavami a tropickými bouřemi, které každoročně zabijí stovky lidí. Od ledna zahynulo v důsledku přírodních katastrof již 185 lidí. Letovisko Nha Trang zasáhl tajfun naposledy loni, zemřelo při tom 27 lidí.

Reklama

Doporučované