Hlavní obsah

Setkal jsem se s medvědem, který zabíjel. Reportér Seznamu na Aljašce

Reportáž z Aljašky o medvědech a místním životě.Video: Jaroslav Gavenad, Seznam Zprávy

 

Reklama

Reportér Seznamu Jaroslav Gavenda se vydal do vzdálené Aljašky, konkrétně na ostrov Kodiak. V reportáži ukazuje, jak lidé žijí v těsné blízkosti s medvědy a kdo komu je nebezpečný.

Článek

Aljaška je vzdušnou čarou od Prahy vzdálená zhruba osm tisíc kilometrů. Reportér Seznamu natáčel na ostrově Kodiak, který leží východně od poloostrova Aljaška. Jde o druhý největší ostrov USA hned po Havaji.

Pro ostrov Kodiak jsou typičtí medvědi, nádherná příroda a rybolov.

Obrázky medvědů jsou všude. Hlavně na reklamních předmětech. Jednoho medvěda jsme zastihli s kamerou u vody. Zvíře se pohybovalo blízko silnice. Jakmile se objeví medvěd, lidé zastavují s auty u silnice a medvěda fotí a natáčí.

V úvodním videu se můžete podívat, jak místní obyvatelé na ostrově Kodiak žijí v blízkosti medvědů.

„Medvědi Kodiak jsou největšími medvědy v Severní Americe. Měří až 3 metry a můžou vážit až 650 kilogramů. Žijí v horách i u oceánů, protože se umí přizpůsobit podmínkám. To je to, co z medvědů dělá velkolepá zvířata. Na Kodiaku máme 3 500 medvědů. Tisíce lidí tady loví a rybaří, za posledních 90 let tady byl ale jen jeden případ usmrcení člověka medvědem,“ řekl Seznamu odborník na medvědy Larry Van Daele.

Aljaška je největší stát USA. Vždy ale Spojeným státům americkým nepatřila. V roce 1867 Rusko Aljašku Spojeným státům americkým prodalo za více než 7 milionů dolarů.

Reklama

Související témata:

Doporučované