Hlavní obsah

Setkání biskupa s obětí zneužívání: „To by mohla přijít i paní z prodejny“

Foto: Seznam Zprávy

Poslechněte si závěrečný díl podcastové série Ve stínu celibátu.

Reklama

Článek

Příběh Jiřiny Kočí, ženy, kterou zneužíval kněz a která čtvrtstoletí bojuje s následným traumatem, vstupuje po dvou letech terapií do finále. Poslechněte si, jaké rady jí předal pražský biskup Zdenek Wasserbauer.

„Zatím jsme nemuseli řešit, aby se na nás někdo obrátil,“ říká na rovinu Zdenek Wasserbauer, přičemž církevní linka pomoci obětem sexuálního zneužívání funguje už druhým rokem.

Jiřina Kočí, kterou od jejích šestnácti do devatenácti let zneužíval kněz řádu salesiánů Pavel Krejčí, při natáčení reportáží Ve stínu celibátu sdělila svůj případ právě biskupovi Wasserbauerovi. Chtěla od něj vědět, zda církev nabízí obětem například možnost okamžitých psychoterapií, které by je měly zbavit traumatu. O tom, co se jí stalo, nebyla sama schopná mluvit do té doby, než prošla terapií.

S návrhem však narazila. „Takhle to přece nejde, nejdřív se to musí vyšetřit. To by jinak mohla přijít i tady paní z prodejny,“ argumentuje biskup Wasserbauer.

Poslechněte si čtvrtý díl série Ve stínu celibátu

Případ Jiřiny Kočí ale neřešilo žádné biskupství, které se řídí „Wasserbauerovými“ pravidly. Řešil jej řeholní řád salesiánů, k nimž patřil Pavel Krejčí. A salesiáni paní Jiřinu uznali jako oběť a díky jejich postoji už dva roky dochází na psychoterapie, které ji vrací do normálního života.

Představený řádu salesiánů Petr Vaculík před dvěma lety s případem konfrontoval Pavla Krejčíře, ten se mu ke zneužívání přiznal a následně požádal o uvolnění z kněžského stavu.

Jiřina Kočí společně s Jiřím Kylarem, mužem, který byl jako dospívající chlapec zneužíván knězem, založili spolek na pomoc dalším obětem sexuálního zneužívání v církvi.

„Teď začíná moje skutečná práce,“ říká Jiřina, když představuje spolek. „Dali jsme mu jméno ‚Někdo ti uvěří‘. Právě proto, že nám většinou nikdo nevěří. Spolek tu bude pro všechny oběti, které procházejí nebo prošli touhle traumatickou zkušeností a potřebují pomoc. Budu se snažit pomoc každé oběti, která se mi ozve a řekne: Já jsem na tom úplně stejně. Věřím, že spousta holek, které doteď mlčely, už mlčet nebudou.“

Jak zareagoval na dopis Jiřiny Kočí kněz Pavel Krejčí? Jak jeho odpověď vnímá Jiřinina psychoterapeutka Rita Kramerová? Poslechněte si závěrečný díl podcastové série Ve stínu celibátu v přehrávači v úvodu článku.

Ve stínu celibátu

Podcastová série Seznam Zpráv. Příběh Jiřiny Kočí, oběti sexuálního zneužívání knězem, která veřejně popisuje příčiny, průběh i doživotní následky traumatu, které zažívala před 25 lety.

Poslouchejte na Podcasty.cz, na Seznam Zprávách a ve všech podcastových aplikacích.

Vytvořili: Jiří Kubík, Braňo Pažitka. Své postřehy, podněty a tipy k podcastové tvorbě Seznam Zpráv nám můžete posílat na audio@sz.cz.

Máte vlastní zkušenost se sexuálním zneužíváním v církevním prostředí nebo víte o někom takovém? Můžete se obrátit na spolek Někdo ti uvěří.

Reklama

Doporučované