Hlavní obsah

Setkání na hranicích a tříchodové menu. Jižní Korea zveřejnila podrobnosti o summitu s KLDR

Prezident Mun přivítá Kim Čong-una na hranicích osobně. Video: AP, Reuters

 

Reklama

Celý svět už zná okolnosti pátečního summitu, kterého se poprvé za poslední desetiletí zúčastní hlavy obou států Korejského poloostrova.

Článek

Prezidentská kancelář Jižní Koreje zveřejnila podrobnosti páteční schůzky se špičkami KLDR. Odehraje se ve vesnici Pchanmundžom v hraničním pásmu a prezident Mun Če-in diktátora Kim Čong-una přivítá osobně. Lídři se takto setkají poprvé za více než deset let.

V souvislosti se summitem se v okolí vesnice zpřísňují některá bezpečnostní opatření.

Hraniční přechod by měla severokorejská delegace překročit o půl desáté dopoledne tamního času. V Pchanmundžomu se spolu s prezidentem Munem zúčastní oficiální uvítací ceremonie, o hodinu později by se pak obě hlavy státu měly odebrat do tzv. Domu míru. Jednání se mají týkat jaderného odzbrojení a nastolení míru na Korejském poloostrově.

V devítičlenné delegaci KLDR nebude chybět Kimova sestra Kim Jo-čong, která se zúčastnila také únorového jednání diplomatické mise KLDR v Soulu.

Vládní špičky obou zemí čeká v pátek také slavnostní večeře. Tříchodové menu se bude skládat ze švýcarského rösti, pečené ryby svatého Petra a studené nudlové polévky. Ta patří mezi největší pchjongjangské speciality a do menu ji nechal zařadit sám prezident Mun.

Tradiční švýcarský pokrm rösti, připravovaný z nastrouhaných brambor, odkazuje na Kimovo dětství ve Švýcarsku. Severokorejský vůdce tam jako údajný syn řidiče ambasády absolvoval mezinárodní internátní školu. Pečená ryba odkazuje naopak na minulost Mun Če-ina – slouží jako upomínka na dobu, kterou prezident strávil v jihokorejském přístavu Pusan. Na stole nebude chybět ani víno z květů azalek a tradiční 40procentní pálenka.

Po skončení summitu by měly oba státy podepsat vzájemnou dohodu. Jaké budou její závěry, ale zatím zůstává nejasné.

Reklama

Doporučované