Hlavní obsah

Setkání otužilců ve vltavské vodě se blíží, s přípravou se dá začít i ve sprše

Rozhovor s Tomášem Prokopem, předsedou I. plaveckého klubu otužilců Praha.Video: K.Bejlková, Seznam Zprávy

 

Reklama

V roce 1923 se v Praze konalo první otužilecké plavání. Neodmyslitelně je spjato se jménem Alfreda Nikodéma, zakladatele sportovního otužování v Československu.

Článek

Otužování prospívá zdraví, posiluje imunitu a pomáhá se přizpůsobovat teplotním výkyvům. Vždy je však třeba mít na paměti zdravotní stav a věk. Ten ale není omezující, začít s otužováním se dá kdykoliv. Nejlepší roční doba je tento rok už ale za námi, jak potvrzuje Tomášem Prokop, předseda I. plaveckého klubu otužilců Praha: „Vhodná doba na začátek otužování byla začátkem podzimu, to znamená na přelomu září a října, kdy ta voda ještě nebyla tak chladná, aby tam běžný smrtelník nevlezl.“ Teď se teplota vody ve Vltavě pohybuje okolo 7–10 stupňů Celsia, jiná vodní tělesa mají aktuálně i pod čtyři stupně Celsia.

Pokud jste se přece jen odvážili s otužováním začít, ale říkáte si, že to odložíte na příští rok na začátek podzimu, tak nemusíte. Příprava se dá praktikovat i ve sprše s kohoutkem otočeným úplně doprava. Odvážnější jsou podle Tomáše Prokopa muži, alespoň to napovídají počty otužilců v I. plaveckém klubu otužilců Praha, kde spadají tři muži na jednu ženu. Po dostatečné přípravě pak můžete vyrazit do přírody. Pozor však na správný postup – v žádném případě do vody neskákejte tak, jak jste zvyklí v létě. Na druhou stranu ale ani postávání u břehu s vodou po kolena není ideální. „Když už máte začátky otužování za sebou, tak se doporučuje jít do vody jako po schodech, jako když jdete do metra. Nedělat s tím žádné cavyky,“ radí Tomáš Prokop.

Pořad Ráno na gauči sledujte každý všední den od 7:00 v celoplošné Televizi Seznam.

Jak ji naladit? Poradí praktický návod.

Reklama

Související témata:

Doporučované