Hlavní obsah
Online

Trump s Putinem v Helsinkách společně popřeli ruské vměšování do amerických voleb

Summit prezidentů komentoval ve studiu Seznamu analytik Petr Boháček.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Prezidenti Ruska a USA Vladimir Putin a Donald Trump si dnes na summitu v Helsinkách slíbili obnovení spolupráce svých zemí, která je zatížena dlouhodobými spory, a stiskem ruky vyslali do světa signál o navázání přátelských kontaktů.

Článek

Podle amerického prezidenta mrazivé rusko-americké vztahy jsou po dnešní schůzce minulostí. Konfrontace kolem údajného ruského vměšování do amerických voleb se nekonala a jakékoli kritice kontroverzních ruských kroků se Trump vyhnul, za což američtí politici šéfa Bílého domu kritizují.

Své první oficiální setkání prezidenti zahájili více než dvouhodinovou debatou mezi čtyřma očima, na niž navázalo jednání delegací za účasti ministrů zahraničí Mikea Pompea a Sergeje Lavrova. Žádný závěrečný dokument podepsán nebyl; výsledky summitu shrnuli státníci na tiskové konferenci.

Prezidenti se vedle vzájemných vztahů zabývali hlavně situací v Sýrii a na Blízkém východě, problémy nešíření jaderných zbraní a kontroly zbrojení, krizí na Ukrajině a jednáním mezi USA a Severní Koreou. Diskutovali i o situaci na světových trzích energetických surovin a o íránské jaderné smlouvě, kterou USA vypověděly.

Velkým tématem bylo vměšování do amerických voleb

Na pořad přišel i ostře sledovaný problém ruské role během amerických prezidentských voleb v roce 2016. Oba státníci vyloučili možnost tajné spolupráce Trumpova volebního týmu s Moskvou, ovšem odsouzení ruských zásahů do volební kampaně se novináři od Trumpa nedočkali. Na adresu Moskvy dnes z úst amerického prezidenta nezaznělo jediné kritické slovo, upozornila agentura Reuters. Trump naznačil, že spíš než americkým zpravodajským službám věří „silným a mocným“ argumentům Putina.

„Ruský stát se nikdy nevměšoval a nehodlá se vměšovat do amerických vnitřních záležitostí včetně volebního procesu,“ řekl Putin a spekulace o tajné dohodě Trumpova volebního týmu s Ruskem označil za bláboly.

Ani Trump nevidí důvod, proč by Rusko mělo zasahovat do prezidentských voleb v roce 2016. Americké vyšetřování údajného ruského vměšování do voleb považuje za katastrofu pro USA.

Trumpa kritizovali i samotní republikáni

Američtí demokratičtí i republikánští činitelé neskrývají z Trumpova postoje rozčarování. Podle některých komentářů prezident prokázal slabost a de facto dal Putinovi zelenou pro zasahování do listopadových parlamentních voleb v USA. Šéf amerických tajných služeb (DNI) Dan Coats dnes vydal prohlášení, ve kterém uvedl, že rozvědky na svých závěrech o ruském ovlivňování voleb trvají.

Putin svému partnerovi nabídl výslech 12 ruských agentů obviněných minulý týden v USA v nepřítomnosti z útoku na server amerických demokratů. „Můžeme dokonce pozvat oficiální představitele USA včetně členů Muellerovy komise, aby výslechům byli přítomni,“ řekl ruský prezident s odkazem na vyšetřovatele FBI Roberta Muellera, který ruskou roli prošetřuje.

Podle Putina na dnešním summitu panovala otevřená a pracovní atmosféra, jednání bylo úspěšné a užitečné a Rusko předložilo konkrétní návrhy na kontrolu zbrojení a na posílení režimu nešíření jaderných zbraní. Podle Trumpa bylo dohodnuto, že o globálních hrozbách včetně boje s terorismem budou debatovat členové bezpečnostních rad obou zemí.

Mluvilo se o Sýrii i Kimovi

USA a Rusko „by mohly zachránit tisíce životů“ v Sýrii, uvedl mimo jiné Trump s tím, že by chtěl zejména pomoci tamním obyvatelům. Ruská i americká armáda, pokud jde o Sýrii, spolupracují a koordinují své kroky, prohlásil. Podle Putina může být nastolení míru a usmíření v Sýrii první ukázkou úspěšné spolupráce.

Tématem rozhovorů obou prezidentů bylo i jaderné odzbrojení. Trump uvedl, že ruského prezidenta seznámil s detaily své nedávné schůzky se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem, se kterým jednal o jaderném odzbrojení KLDR.

Rusko si summit pochvaluje

Zatímco z USA se ozývají kritická hodnocení summitu, z Ruska jsou slyšet opačné názory. Šéfka horní komory ruského parlamentu, Rady federace, Valentina Matvijenková hodnotí schůzku jako krok k navázání normálního politického dialogu mezi jadernými velmocemi. Jiní ruští zákonodárci vidí v summitu potvrzení, že bez Ruska se Amerika a svět neobejdou.

Donald Trump se na úvod setkání chtěl s Vladimirem Putinem setkat pouze mezi čtyřma očima za doprovodu tlumočníků, ostatní členové delegací se připojili později. Celý summit pak vyvrcholil společným pracovním obědem. Před setkáním lídrů obou zemí dopoledne finský prezident Sauli Niinistö přijal Trumpa s manželkou Melanií.

Dění jsme sledovali online:

  • Americká tajná služba trvá na ruském vměšování. Nelpěme na minulosti, tweetuje Trump

    Americké tajné služby trvají na svých závěrech, že Rusko se vměšovalo do předloňských prezidentských voleb ve Spojených státech a že se snaží podkopat americkou demokracii. V prohlášení to podle agentury Reuters uvedl šéf amerických tajných služeb (DNI) Dan Coats.

    Jde o reakci na dnešní summit prezidentů USA a Ruska Donalda Trumpa a Vladimira Putina, na kterém šéf Bílého domu řekl, že Moskva k ovlivňování voleb důvod neměla, a jeho ruský protějšek možnost jakéhokoli takového vměšování popřel. Trump následně na Twitteru napsal, že americkým tajným službám velmi důvěřuje. Podle něj je však potřeba „nelpět na minulosti“.

  • Rusko se bude chtít stát mírotvůrcem, uvedl finský ministr zahraničí. Dalšího „Krymu“ se nebojí

    Rusko si možná po úspěšném uspořádání mistrovství světa ve fotbale a po dnešní helsinské schůzce amerického a ruského prezidenta pokusí vydobýt roli mírotvůrce, uvedl finský ministr zahraničí Timo Soini.

    Zároveň dodal, že si nemyslí, že dojde k podobné záležitosti jako po olympijských hrách v roce 2014 v ruském Soči, kdy Rusko následně anektovalo ukrajinský Krym.

  • Ruští zákonodárci schůzku Trumpa s Putinem chválí

    Jako krok k navázání normálního politického dialogu mezi jadernými velmocemi ocenila šéfka horní komory ruského parlamentu, Rady federace, Valentina Matvijenková dnešní schůzku prezidentů Ruska a USA Vladimira Putina a Donalda Trumpa v Helsinkách. Ze summitu si odnesla dojem, že oba vůdci projevují zájem a ochotu vyslechnout jeden druhého.

    Jiní ruští zákonodárci vidí v summitu potvrzení, že bez Ruska se Amerika a svět neobejdou, zároveň ale varují před očekáváním okamžitého řešení problémů.

  • Co má Putin na Trumpa? Touto otázkou se zabývá hned několik amerických politiků

    Vůdkyně demokratů ve Sněmovně reprezentantů USA Nancy Pelosiová poznamenala, že Putin na Trumpa něco musí mít, jinak by se takto americký prezident nemohl chovat. „Dnes takzvaný americký lídr ostudně selhal, neboť se nedokázal postavit člověku, který stál v čele útoků,“ napsala na Twitteru Pelosiová s odkazem na 12 Rusů, které USA minulý týden obvinily z hackerských útoků a snah ovlivnit americké prezidentské volby v roce 2016. „Vážně, co na něj Putin má, že se Trump tak bojí?“ dodala.

    Podobný názor zastává i John Brennan, bývalý ředitel CIA. „Nejenže Trumpovy komentáře byly hloupé, on ho má Putin zcela v hrsti. Republikánští patrioti, kde jste?“ uvedl na Twitteru s tím, že Trumpovo vystoupení je možné označit za zradu.

  • Viceprezident Pence ocenil Trumpovo vystoupení v Helsinkách

    Viceprezident Spojených států amerických Mike Pence dnes velmi kladně ohodnotil dnešní Trumpovo působení na summitu s ruským prezidentem Putinem.

    Zopakoval stanovisko prezidenta ohledně prospěšnosti schůzky se svým ruským protějškem. „Svět mohl opět vidět, že prezident Donald Trump bezpochyby drží místo vůdce svobodného světa,“ ohodnotil Pence schůzku.

  • Republikánský senátor Cornyn, řekl, že věří americkým agentům ohledně ruského ovlivnění voleb

    „Nemyslím si, že bychom měli brát vážně slova bývalého agenta KGB o tom, co jejich výzvědná služba dělá, nebo nedělá. Věřím našim tajným službám a jejich výsledkům, a také si myslím, že upozornění zvláštního agenta Boba Muellera na dvanáct ruských představitelů GRU bylo trefou do černého. Takže nevím, jestli se prezident Trump na prezidenta Putina snaží uplatnit nějakou metodu osla jdoucího za mrkví, ale já věřím našim agentům,” uvedl senátor John Cornyn.

    K otázce, proč si myslí, že Trump odmítá věřit ovlivnění voleb Rusy, Cornyn řekl: „Myslím si, že to bere až moc osobně. Domnívá se, že jde jen o další pokus přívrženců Hillary Clintonové, kteří se snaží delegitimizovat výsledek voleb. Přitom jsme se všichni shodli na tom, že to výsledek neovlivnilo.”

  • McCain: Trump selhal, když měl bránit to, co z nás dělá Američany

    Vlivný republikánský politik, senátor John McCain, ostře kritizoval vystoupení prezidenta Trumpa na summitu s Vladimirem Putinem.

    „Je těžké vyčíslit škodu, jakou způsobila Trumpova naivita, egotismus, špatný úsudek a sympatie k autokratům. Je ale jasné, že summit v Helsinkách byl tragickou chybou.“

    „Nejenže prezident Trump nedokázal říct pravdu o nepříteli. Když hovořil za Ameriku před celým světem, nedokázal bránit to, co z nás dělá, čím jsme: republika svobodných lidí oddaných myšlence svobody doma i v zahraničí,“ uvedl McCain ve svém prohlášení.

  • Kritikou nešetřil ani bývalý polský ministr zahraničí

    Bývalý šéf polské diplomacie, nyní opoziční politik Radoslaw Sikorski Trumpa kritizoval za to, že se Putinovi v žádné otázce nepostavil na odpor.

    „Prezident USA, který tak snadno napadá spojence Ameriky, se nepostavil na odpor ruskému prezidentovi v žádné otázce. To, že Putin musel napovědět Trumpovi, jaké je stanovisko USA ohledně anexe Krymu, doplnilo obraz pádu,“ napsal Sikorski na Twitteru.

    Na dnešní tiskové konferenci ale z Trumpových úst nic o Krymu nezaznělo. Na obsazený poloostrov se jen zeptal prezidenta Putina jeden z novinářů agentury AP. A ruský prezident k tomu uvedl, že Trump nadále zastává názor, že bylo nelegální Krym anektovat. „Náš názor je odlišný,“ dodal Putin a zdůraznil, že pro Moskvu je krymská otázka uzavřená.

  • Netanjahu si summit pochvaluje

    Izraelský premiér Benjamin Netanjahu na Twitteru ocenil, že Moskvě i Washingtonu jde o bezpečnost Izraele. 

  • Republikánský senátor Coker: Trump byl příliš mírný

    Republikánský senátor Bob Coker při rozhovoru pro CNN uvedl, že si nemyslí, že setkání Trumpa s Putinem bylo dobrým okamžikem pro Spojené státy. Podle Cokera byl Trump na Putina příliš mírný, a Spojené státy tak vypadají slabě. Dále řekl, že nerozumí tomu, proč Trump stále popírá ovlivnění voleb z Ruska, a trval na tom, že Rusko volby ovlivnilo.

  • Předseda Sněmovny reprezentantů Ryan: Rusko není spojencem Ameriky

    „Není pochyb o tom, že se Rusko míchalo do našich voleb, ani o tom, že se stále snaží podrýt naši demokracii, i tu ve světě. Prezident si musí uvědomit, že Rusko není naším spojencem. Neexistuje žádné morální poměřování mezi Spojenými státy a Ruskem, které je nepřátelské vůči našim hodnotám a ideálům. Spojené státy se musí zaměřit na to, aby se Rusko zodpovídalo, a učinit přítrž jeho útokům na demokracii,” řekl předseda Sněmovny reprezentantů Paul Ryan.

  • Z Ameriky zaznívá kritika na Trumpa ze všech stran, Putinovi prý snadno uvěřil

    Reakce na schůzku amerického prezidenta Donalda Trumpa na sebe nenechaly dlouho čekat. Zatímco americká hlava státu je už na cestě letadlem do Washingtonu, D.C., jeho a Putinovy výroky o ruském vměšování do amerických voleb roku 2016 začali napadat i Trumpovi klíčoví spojenci.

    Republikánský senátor Orrin Hatch uvedl, že podle závěrů amerických tajných služeb Rusové jednoznačně ovlivňovali americké volby. „Věřím v dobrou práci lidí pracujících v rozvědce a policejních složkách, kteří přísahali, že budou chránit Spojené státy americké před nepřáteli zahraničními i domácími,“ uvedl dlouholetý republikán.

    Pochybnosti o Putinově verzi má bývalý mluvčí Bílého domu Ari Fleischer, který sloužil pod Georgem W. Bushem. „Věřím, že zástupci Trumpovy kampaně nespolupracovali s Putinem. Ale když Trump tak naivně a bez obtíží věří Putinovi, že do voleb nezasahoval, tak se demokratům nedivím, že si myslí, že má na něj kompromitující materiál.“

    Kritika zaznívá také od dalších republikánů, kteří kritizují, že Trump tak snadno akceptoval Putinovo vysvětlení. Politický stratég Republikánské strany Mike Murphy označil tiskovou konferenci za „nejvíce depresivní, trapnou, servilní, slabou, debilní a skoro vlastizrádnou hodinu v dějinách amerického prezidentství“.

    Moderátorka kanálu Fox News, který je spíše nakloněn republikánům, a dcera amerického velvyslance v USA ve svém tweetu Trumpa také kritizovala. Podle ní „žádné vyjednávání nestojí za to podrazit vlastní lidi“. Podle moderátora konkurenční stanice CNN Andersona Coopera se jednalo o „nejostudnější vystoupení amerického prezidenta“ v dějinách.

  • Putin s Trumpem popřeli ruské vměšování, neshodli se na Krymu

    Reportér agentury AP Jonathan Lemire na tiskové konferenci nejprve požádal Donalda Trumpa, aby Putina za přítomnosti kamer a novinářů varoval před jakýmkoliv budoucím vměšováním Ruska do amerických voleb.

    Oba politici jakékoliv vměšování vehementně popřeli. Trump nejprve hovořil o tom, že by se média měla spíše zaměřit na kauzu e-mailů Hillary Clintonové a serverů národní komise Demokratické strany.

    Lemire se následně zeptal na ruskou anexi Krymu, o které se ani jeden z politiků nezmínil. Putin odpověděl, že Trump „stále zastává stanovisko, že anexe byla protiprávní“. „Naše pohledy na tuto se věc liší,” odpověděl Putin.

    Poslední otázka konference pak byla, zda má Rusko kompromitující materiály na Trumpa. „Kdyby nějaké měli, už by byly venku,” řekl Trump.

  • Trump a Putin hovořili také o Sýrii

    Na dotaz novináře stanice RT (dříve Russia Today) o situaci v Sýrii Trump uvedl, že plánuje s Ruskem spolupracovat na pomoci Izraeli. Podle Trumpa pak Rusko pomohlo Spojeným státům porazit takzvaný Islámský stát.

    Podle Trumpa je klíčovým problémem v Sýrii „velké množství uprchlíků” v Libanonu, Jordánsku a Turecku.

    Následně daroval ruský prezident Donaldu Trumpovi míč z mistrovství světa. Ten ho prý předá svému synovi.

  • Trump s Putinem popřeli spolupráci před prezidentskými volbami v USA

    Donald Trump i Vladimir Putin popřeli, že by americký prezident potají udržoval vztahy s ruskými zástupci před prezidentskými volbami v USA v roce 2016.

    „Hillary Clintonovou jsem snadno porazil,” řekl Trump a uvedl, že podobné spekulace poškodily vzájemné vztahy obou „největších nukleárních velmocí na světě”.

    Podle obou politiků neexistují o spolupráci důkazy, což zdůraznil především Putin. Trump hájil legitimitu svého zvolení.

    Putin pak novináři odpověděl otázkou: „Jak vás napadlo, že on důvěřuje mně nebo já jemu?” Podle svých slov však Putin chtěl, aby Trump prezidentskou volbu vyhrál, protože v kampani hovořil o normalizaci americko-ruských vztahů.

    Americký reportér se také zeptal Trumpa na to, co myslel svým ranním tweetem, v němž tvrdil, že „hloupost” Spojených států poškodila vztahy obou zemí. Podle Trumpa jsou za ochlazení vzájemných vztahů zodpovědné obě země.

    Podle něj je nyní nejdůležitějším tématem spolupráce zastavení jaderného zbrojení obou zemí.

  • Trump s Putinem hovořil o plynovodu Nord Stream 2

    Trump odpovídal také na dotaz reportéra ruské tiskové agentury Interfax. Ten položil Trumpovi dotaz ohledně německého plánu na stavbu plynovodu Nord Stream 2. Podle Trumpa bude v této otázce Putin jeho soupeřem. „Řekl jsem mu, že je dobrý konkurent. To je podle mě kompliment,” ohodnotil Trump svůj ruský protějšek.

  • Společně můžeme zachránit statisíce životů, řekl Trump o situaci v Sýrii

    Trump na dnešní tiskové konferenci v Helsinkách také uvedl, že Spojené státy a Rusko „mohou společně zachránit statisíce životů” v Sýrii.

    O schůzce samotné hovořil americký prezident v superlativech. „Byl to velmi konstruktivní den, strávili jsme spolu několik konstruktivních hodin. Jsem si jistý, že se často a znovu budeme v budoucnu setkávat,” sdělil Trump na konferenci.

    Po proslovech začali oba prezidenti odpovídat na otázky zástupců tisku.

  • Ještě před čtyřmi hodinami byly naše vztahy nejhorší v dějinách, uvedl Trump

    Prezident USA uvedl na tiskové konferenci, že s Vladimirem Putinem vedl „přímý, otevřený a hluboce produktivní dialog”. Pochválil také Putina za organizování mistrovství světa ve fotbale.

    Podle Trumpa nebyly až do schůzky s Putinem americko-ruské vztahy nikdy více napjaté. Právě o tom s ruským prezidentem prý dlouho diskutoval.

    „I při vzájemném napětí v průběhu studené války byly Rusko a Spojené státy schopné spolu udržet pevný dialog,” řekl Trump.

    „Naše vztahy nikdy nebyly horší než dnes. To se ale změnilo, a to před čtyřmi hodinami,” sdělil americký prezident.

  • Trump podle Putina hovořil o ruském vměšování do voleb

    Prezident Ruska na tiskové konferenci uvedl, že Donald Trump hovořil o podezření z ruského vměšování do amerických prezidentských voleb v roce 2016. „Musel jsem jako dříve zopakovat, že Rusko nikdy nezasahovalo a neplánuje zasahovat do americké domácí politiky, včetně voleb,” uvedl Putin.

  • Studená válka je věc minulosti, řekl Putin na konferenci

    Podle ruského prezidenta také obě země čelí řadě nových výzev. Na společném jednání s americkým prezidentem Trumpem se státníkům podle Vladimira Putina podařilo nastínit první kroky „k vylepšení vzájemných vztahů a obnovení přijatelné úrovně důvěry“.

Reklama

Hlavní zprávy