Hlavní obsah

Setkávání více lidí asi nepovolíme, přiznal Arenberger. Vláda čeká žaloby

Foto: Yan Renelt, Seznam Zprávy

Petr Arenberger nastoupil do funkce ministra zdravotnictví tento týden ve středu.

Reklama

Nový ministr zdravotnictví Petr Arenberger zdůraznil, že bez nouzového stavu vláda nemůže omezovat shromažďování lidí. Přesto zvažuje, že by ještě o víkendu zrušil chystané rozšíření limitu pro akce na 10 lidí uvnitř a 20 venku.

Článek

V pondělí má začít platit nové opatření Ministerstva zdravotnictví, které rozšíří povolený počet osob na venkovních akcích na 20 lidí a uvnitř na 10 lidí.

Podle nového ministra zdravotnictví Petra Arenbergera (za ANO) však toto uvolnění může ještě padnout. Jeho resort chystá rozhodnutí, že limit pro sdružování zůstane stejný jako dosud – jen dva lidi spolu venku a stejně tak v budově.

Důvodem jsou podle něj názory lékařských odborníků, kteří s uvolněním, které tento týden připravil ještě předchozí ministr Jan Blatný, nesouhlasí.

„My přemýšlíme o tom, že bychom se během víkendu vrátili ke stanovisku, které je z medicínského hlediska opravdu lepší,“ řekl Arenberger v pořadu Interview ČT24.

Ještě v pátek dopoledne přitom Arenberger na tiskové konferenci mluvil například o možnosti soukromé párty pro deset lidí.

S oznámením, že u počtu shromážděných osob zůstane při starém, by ministerstvo podle něj mohlo přijít v sobotu odpoledne.

Ministr současně připomněl, že od pondělka vláda ztratí právní nástroj, který umožňuje omezovat shromažďování. To mohla během nouzového stavu, který skončí v neděli. Pandemický zákon, podle něhož se vláda bude řídit od příštího týdne, takovou možnost nedává.

„My nemůžeme podle pandemického zákona omezovat lidi, jestli jich bude pohromadě víc, nebo míň,“ řekl Arenberger.

Ministerstvo podle něj spoléhá na to, že lidé musejí opatření dodržovat, než ho zruší soud. A předem počítá s žalobami.

„My už máme předžalobní výměr, který už máme v datové schránce,“ uvedl Arenberger.

Z uvedeného důvodu se právníci zabývají tím, jak nakonec omezit sdružování. „Vydáme metodické opatření a uvidíme, jak se dohodnou právníci,“ řekl ministr zdravotnictví. Právníci buď dají na stanovisko lékařů, nebo budou trvat na právně čistém řešení.

Pokud by ministerstvo vyhlásilo nové opatření podle pandemického zákona, musí ho do 48 hodin schválit vláda, připomněl Arenberger.

Od pondělí se podle schválených opatření rozvolní vícero dosavadních omezení. Do škol se na střídačku vrátí žáci prvního stupně, do mateřských škol zase poslední ročníky. Otevřou se obchody s dětským oblečením, obuví a dalším sortimentem. Spolu s nouzovým stavem skončí také zákazy cestování mezi okresy a nočního vycházení.

Reklama

Doporučované