Hlavní obsah

Šetření Babišova střetu zájmů se protahuje, závěry představí Evropská komise až v půlce května

Český premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš.

Reklama

aktualizováno •

Komisař pro rozpočet Günther Oettinger představil europoslancům z kontrolního výboru, co dosud komise zjistila při šetření byznysu českého premiéra. Postupujete příliš pomalu, slyšel od rozzlobené šéfky výboru.

Článek

Před čtyřmi měsíci vzkázal eurokomisař Günther Oettinger do Česka, že Evropská unie nebude koncernu Agrofert proplácet žádné nenárokové dotace, dokud si nebude jistá, že premiér Andrej Babiš skutečně vyřešil svůj střet zájmů.

Podnikáním českého premiéra se od té doby zabývají hned tři ředitelství Evropské komise, pro regionální politiku, zaměstnanost a zemědělství. Způsob, jakým se v Česku proplácely evropské zemědělské dotace, šetřil v průběhu ledna a února přímo na českých ministerstvech a zemědělském fondu audit komise.

Přesto žádné jednoznačné závěry stále nejsou. A k nelibosti většiny europoslanců, kteří v prosinci v hlasování zastavení dotací pro Agrofert podpořili, do konce jejich mandátu ani nebudou.

Na posledním a výjimečně neveřejném jednání parlamentního výboru pro rozpočtovou kontrolu to potvrdil právě Oettinger. „Řekl nám, že první závěry komise odešle Česku 15. května,“ potvrdil Seznamu člen výboru, europoslanec Tomáš Zdechovský.

Neveřejná zpráva

Zpráva přitom nejspíš nebude veřejná a česká strana bude mít na reakci dva měsíce. Reálně se tak finální rozhodnutí a potenciální střet odsouvá až na půlku léta. Tedy až po květnových volbách, ve kterých občané členských států vyberou nové europoslance.

A právě za průtahy sklidil na pondělním jednání komisař Oettinger kritiku. „Bylo to velmi emotivní jednání, padala i ostrá slova,“ potvrdil Seznamu jeden z účastníků, který si nepřál uvést jméno.

Ostrými slovy na komisařovu adresu podle něj nešetřila zejména šéfka výboru Ingeborg Grässleová, která vůči českému premiérovi a jeho podnikání vystupuje dlouhodobě velmi kriticky.

Právě ona připravila návrh usnesení, které v prosinci poslanci europarlamentu schválili a které komisi zavázalo právě k přerušení dotací pro koncern Agrofert, jenž premiér loni převedl do svěřenského fondu. „Komise by v tomto ohledu měla jít příkladem a podniknout rozhodné kroky v případech, jako je tento (Babišův, pozn. red.), a plnit svou roli strážce unijních smluv," píše se mimo jiné v dokumentu.

Květnový, respektive červencový termín pro další vývoj kauzy Babišovi nahrává. Eurovolby rozpracovanou agendu přeruší, parlamentní výbory včetně toho rozpočtového se teprve budou obsazovat, komisaři Oettingerovi budou do vypršení mandátu zbývat poslední tři měsíce.

Tvrdý přístup komisi nevydržel

To, že Komise přes počáteční a pro mnohé překvapující nekompromisnost nakonec vůči tuzemskému premiérovi tak nesmlouvavě přísná nebude, se v zákulisí unijních institucí mluví od začátku.

Přesto, že právnici Komise ve své zprávě jasně zkonstatovali, že český premiér zůstal ve střetu zájmu i po převedení holdingu Agrofert do svěřenského fondu. A měl by se buď vzdát svých podnikatelských aktivit nebo politické kariéry. A nebo se má Agrofert obejít bez evropských dotací.

Jenže co se právníkům lehce konstatuje, se v praktické unijní politice o moc hůře prosazuje. „Žádné ultimatum se konat nebude. Komise si nedovolí poštvat proti sobě premiéra členského státu,“ myslí si dlouholetý unijní diplomat, který si nepřál zveřejnit své jméno.

Reklama

Doporučované