Hlavní obsah

Sever Číny si užíval víkend volnosti. Teď je kvůli nákaze ve válečném režimu

Foto: Profimedia.cz

Dojatá členka zdravotnické personálu z Ťi-linu během oslav znovuotevření Wu-chanu. Snímek z dubna.

Reklama

Dva dny po celonárodním uvolnění se severovýchodní Šu-lan znovu zavírá. Kvůli dalšímu šíření nákazy si nově vysloužil stav nejvyššího rizika i „válečného režimu“. Výskyt onemocnění v této oblasti je přitom pro odborníky záhadou.

Článek

Po dlouhém klidu, minimálním nárůstu případů a nulovém počtu obětí Čína opět hlásí dvouciferná čísla. Desítka nových pacientů ve Wu-chanu, desítka v Šu-lanu. Téměř nepozorovaný vznik nového koronavirového ohniska v Číně poblíž ruských a severokorejských hranic spolu s wuchanskými případy opět otevírá otázku, nakolik Čína první vlnu pandemie zvládla ukočírovat.

V pátek přitom centrální vláda Číny dala zelenou znovuotevření kin, zábavních podniků i sportovišť v celé zemi. Den předtím označila riziko nákazy v zemi za nízké. Svobodné nadechnutí ale obyvatelům severovýchodního města Šu-lan záhy zhořklo. Po dvou dnech „normálního života“ jsou opět zavření.

Šu-lan je město v severovýchodní provincii Ťi-lin a další z náznaků vypuknutí nového ohniska právě na severu Číny. O „druhé vlně“ nebo „pokračování té první“ se spekuluje více než tři týdny, zejména od doby, kdy Čína nařídila uzavřít desetimilionový Charbin. Po několika dnech, kdy země nehlásila nová úmrtí a počet nových případů v zemi, kde žije 1,4 miliardy obyvatel, se držel na minimu, nyní Ťi-lin vyhlásil „válečný režim“.

„Válečný režim“ ve městě vyhlásilo jeho vedení poté, co zaevidovalo 11 dalších případů nákazy. Podle čínského státního média Global Times tak město rozhodlo i vzhledem k rostoucímu znepokojení obyvatel.

Provincie Ťi-lin také povýšila na nejvyšší úroveň rizika nákazy, řekl na nedělním protiepidemickém výboru Pa-jin Čchao-lu, tajemník provinčního výboru Ťi-lin Komunistické strany Číny. Šu-lan se tak stal jediným městem v Číně, které nejvyšší úroveň rizika vyhlásilo. Tajemník označil situaci za „srdcervoucí“ a jako zodpovědné za šíření nemoci označil ty, „kteří nepřijali vhodná opatření“.

Nešťastní podnikatelé i studenti

Hlídány jsou vjezdy do města, otevřený je pro místní pouze jediný. Každý den může chodit nakupovat jeden člen rodiny. Do konce května jsou pozastavená vlaková spojení i provoz hromadné dopravy. Město o populaci 630 000 lidí nesmí opouštět taxíky.

Jeden z místních provozovatelů humří restaurace pro Global Times řekl, že po prvních pandemických opatřeních sotva otevřel a už musí zavřít znovu. „Všechny restaurace ve městě musí zavřít. Ulice města jsou o poznání klidnější,“ řekl. Provoz dočasně ukončily i bary, sportoviště a kina. Opatření zavádí i okolní města, každý přijíždějící ze Šu-lanu musí na 14 dnů do řízené karantény a na týden do domácí.

Podobnou marnost cítí i studenti. Sotva se vrátili do škol, mají se zase učit z domova. „Další šíření nákazy způsobuje mezi studenty stres, chystali jsme přijímací řízení na vysoké školy,“ řekla pro server studentka posledního ročníku místní školy.

Záhadné šíření

Čínské Centrum pro prevenci a kontrolu nemocí do oblasti vyslalo pět odborníků, kteří mají městu pomoct s dalšími protiepidemickými kroky. Podle místních médií je šíření nákazy v této oblasti záhadou. Není totiž jisté, odkud nákaza pochází.

Média citující zdravotnické úřady mluví o 45leté ženě, která pracovala jako pradlena v úřadu veřejné bezpečnosti. Dále měla nakazit svého manžela, tři sestry a další členy rodiny. Kde se ale nakazila ona, jisté není. Žena v minulosti neopustila Ťi-lin a nikam necestovala. Místní úřady se tak obávají, že si virus našel nový způsob šíření.

Provincie se tak zaměřuje na hraniční přechody s Ruskem. Podle zprávy na wechatovém účtu zdravotnických orgánů Šu-lanu za poslední dubnové týdny přešlo přes přechod Suej-fen-che a Man-čou-li 308 lidí. Všichni jsou v povinné izolaci.

Panika ve Wu-chanu

Poprvé od 3. dubna se nákaza znovu objevila také ve Wu-chanu. Dvanáct nových případů vyvolalo na sociálních sítích vyplašené reakce. „Už jsme ve Wu-chanu neměli téměř žádné přenosy asymptomatickými pacienty, a je to tu zas. Vláda by měla na problémy zareagovat včas.“ „Začínal jsem se cítit v pohodě, teď ale začínám panikařit. No tak, Wu-chane,“ píší uživatelé na čínské sociální síti Weibo.

Původně platila ve Wu-chanu drakonická omezení cestování a pohybu všeobecně. A zdálo se, že jsou proti šíření viru účinná. Nyní je však život v hlavním městě provincie Chu-pej v rámci možností v normálu.

Reklama

Související témata:

Doporučované