Hlavní obsah

Sever Kalifornie je v plamenech. Podle americké vlády jde o pátý největší požár v historii státu

Před ohněm muselo uprchnout více než dvacet tisíc lidí.Video: AP, Reuters

 

Reklama

Nekontrolovatelné lesní požáry sužují sever Kalifornie. Zemřelo při nich sedm lidí. Více než dvacet tisíc lidí muselo opustit své domy, zničeno bylo asi čtrnáct set budov.

Článek

Kalifornii ničí nekontrolovatelné požáry s několika ohnisky, které jsou rozdmýchávány silným větrem. Podle agentury Reuters o ohni americké úřady mluví jako o pátém nejhorším požáru v historii státu. Ohořelá plocha se podle médií rovná velikosti města San Fransisco krát čtyři. Shořely už více než stovky tisíc hektarů lesů. Hasičům se o víkendu podařilo uhasit část požárů a úřady povolily návrat některým rezidentům.

Minimálně čtrnáct set domů a budov bylo zničeno, před ohněm muselo uprchnout více než dvacet tisíc lidí. Oheň už má sedm lidských obětí včetně dvou malých dětí a jejich babičky, muže, který odmítl evakuaci, dvou hasičů a jednoho pochůzkáře. Záchranáři se obávají, že by číslo mohlo stoupat, kvůli lidem, kteří nemají rodinu.

S hašením požárů pomáhají i hasiči z Nového Zélandu a Austrálie.

Náčelník hasičů Ken Pimlott na tiskové konferenci řekl, že je nutné připravit se na další požáry, protože požární sezona v Kalifornii pouze začíná. Dodal, že ohně jsou rok od roku agresivnější a rozsáhlejší.

Další postup

Americký prezident Donald Trump podle Reuters označil incident za katastrofu a nařídil, aby byly k obnově postižených oblastí použity vládní finance. Podle vyjádření Bílého domu by peníze měly zaštítit zřízení přechodného ubytování, opravu domů, dále by měly být zavedeny nízkoúrokové půjčky, které by uhradily škodu nepojištěných domů, v plánu jsou i další programy, které by měly pomoci jednotlivcům i majitelům obchodů, aby se vzpamatovali z katastrofy.

Reklama

Související témata:

Doporučované