Hlavní obsah

Severní a Jižní Korea chtějí obnovit společnou železniční síť

Severní a Jižní Koreu spojí společná železnice.Video: Šimon Felenda, Reuters

 

Reklama

Jižní a Severní Korea obnoví železniční síť, kterou rozdělila jihokorejská válka z let 1950–1953. První jmenovaná země proto vyšle ke svému sousedovi delegaci, jež severokorejské železnice prověří. Projekt vyžaduje roky práce a ze strany Jižní Koreje také miliardové investice.

Článek

Jižní Korea chce obnovit železniční síť se Severní Koreou. V pátek proto do severní části Korejského poloostrova vyslala 30 úředníků a technických odborníků. Sjednocení korejských železnic je součástí mise směřující k revitalizaci zničené severokorejské železniční sítě. V případě úspěchu by ji spojila s její jížní polovinou.

„Díky spojené železnici budou Severní a Jižní Korea společně prosperovat a mír na Korejském poloostrově zesílí. Vlaky jezdící po sjednocené železnici také rozvezou mír a prosperitu do severovýchodní Asie a celého světa,” okomentoval projekt jihokorejský ministr pro sjednocení Cho Myoung-gyon.

Podle jihokorejského ministerstva pro sjednocení delegace prověří zhruba 1200 kilometrů dlouhou trať během osmnácti dnů. K tomu použije šest strojů.

Projekt vyžadoval speciální povolení od OSN k převezení zboží do Severní Koreje, která zůstává pod ekonomickými sankcemi kvůli svému jadernému programu.

Rozdíl mezi tratěmi obou Korejí je obrovský. Železnice Severní Koreje je zastaralá a zničená, zatímco druhá země disponuje moderními vysokorychlostními tratěmi. Modernizace proto zabere roky a Jižní Koreu bude stát miliardové investice.

Reklama

Doporučované