Hlavní obsah

Severní a Jižní Korea spolu budou oficiálně jednat, poprvé od roku 2015

Severní a Jižní Korea povedou oficiální dialog poprvé od roku 2015Video: AP

 

Reklama

Jižní Korea bude jednat s KLDR, oznámila to dnes jihokorejská vláda. Předmětem jednání má být severokorejská účast na zimních olympijských hrách v Pchjongčchangu i další otázky „oboustranného zájmu”.

Článek

Severní Korea přijala nabídku svého jižního souseda k dialogu. Obě země mezi sebou obnovily horkou linku a budou spolu oficiálně jednat poprvé od prosince 2015. Schůzka se má uskutečnit v Pchanmundžomu, tedy na linii rozdělující Severní a Jižní Koreu.

O vzájemném dialogu znepřátelených států se mluví od novoročního projevu vůdce KLDR Kim Čong-una. Ten nabídl sblížení zejména v naději na severokorejskou účast v zimních olympijských hrách, které hostí jihokorejský Pchjongčchang. O zlepšení napjatých vztahů se obě země pokusí v úterý.

Spojené státy americké nechystají na dobu olympijských her žádné vojenské cvičení, které KLDR obvykle považuje za ohrožení bezpečnosti země. Svému jihokorejskému protějšku to telefonicky oznámil americký prezident Donald Trump. Zároveň prohlásil, že do Pchjongčchangu hodlá poslat vysoce postavenou delegaci včetně členů své rodiny.

Reklama

Doporučované