Hlavní obsah

Severní a Jižní Koreu spojuje nová silnice, vede přes demilitarizované pásmo

Jižní a Severní Koreu spojuje nová silnice.Video: Šimon Felenda, AP, Reuters

 

Reklama

V posledních letech se obě Koreje snaží o zlepšení společných vztahů. Hlavy států se už třikrát setkaly, což je, vzhledem k historii Korejí, vnímáno jako velký pokrok.

Článek

Severní a Jižní Korea postavily silnici přes společnou hranici. Silnice, která se táhne skrz demilitarizované pásmo rozdělující Korejský poloostrov, bude využívána příští rok pro společné operace, jejichž cílem je nalézt ostatky obětí korejské války z let 1950–53. Podle agentury AFP to oznámilo jihokorejské ministerstvo obrany. Jedná se o další krok při sbližování obou zemí v poslední době.

Nový spojovací úsek 12 metrů široké prašné cesty byl vybudován v okrese Čchorwon v centrální části hranice. „Pro Sever a Jih je historicky důležité otevřít novou silnici a společně se podílet na operacích, jejichž cílem je najít ostatky válečných obětí v místě, které bylo dějištěm nejhorších bitev korejské války,“ uvedlo ministerstvo obrany Jižní Koreje.

Jižní a Severní Korea jsou od sebe odříznuty od korejské války z 50. let minulého století. Na opětovném propojení silnic a železnic se dohodli jihokorejský prezident Mun Če-in a severokorejský vůdce Kim Čong-un na zářijovém summitu v metropoli KLDR Pchjongjangu. Obě země také slíbily, že odstraní pohraniční strážní stanoviště a zbraně z pohraniční mírové vesnice Pchanmundžom a odminují části demilitarizovaného pásma.

Severní a Jižní Korea zůstávají od války z let 1950–1953 technicky ve válečném stavu, protože konflikt skončil jen příměřím a ne podpisem řádné mírové smlouvy. V letošním roce se ale vztahy mezi oběma Korejemi výrazně zlepšily, když severokorejský vůdce Kim Čong-un pozastavil jaderné testy a slíbil pracovat na denuklearizaci Korejského poloostrova. Na formálním ukončení války do konce roku 2018 se severokorejský vůdce Kim Čong-n s jihokorejským prezidentem Mun Če-inem dohodli na společném summitu letos v dubnu.

Spojené státy ale v poslední době vyjadřují obavy, že sbližování obou Korejí postupuje podstatně rychlejším tempem než realizace dohod o ukončení severokorejských zbrojních programů.

Reklama

Související témata:

Doporučované