Hlavní obsah

Severní Korea bude do roka a půl schopná dostřelit až do Británie

Severní Korea bude schopná dostřelit do Británie.Video: Zuzana Lachnitová, AP, Reuters

 

Reklama

Severní Korea bude schopná maximálně za 18 měsíců dostřelit na území Spojeného království, oznámili to členové britského parlamentu. Zdůraznili ale, že nejsou žádné důkazy o tom, že by mohlo jít o jaderné střely a že by ke střetu mělo dojít.

Článek

Vojenský program Severní Koreje dosáhne maximálně za rok a půl bodu, kdy budou severokorejské střely schopny dosáhnout území Velké Británie. Informovala o tom britská vláda. Zdůraznila ale, že není důkaz o tom, že by se mělo jednat o jaderné střely a že by k případnému střetu mělo dojít.

Kim Čong-un je znám svými tvrdými slovy ohledně severokorejského jaderného programu, členové britského parlamentu nicméně zdůrazňují, že jeho jednání má racionální a promyšlené pozadí. Rétorika Severní Koreje se navíc zaměřuje spíše na zastrašení Spojených států.

Na jihokorejském území začalo kvůli severokorejské hrozbě každoroční společné cvičení amerických a jihokorejských vojsk. Jde o pozemní, námořní i letecké akce. Manévry byly letos odloženy kvůli zimním olympijským a paralympijským hrám v jihokorejském Pchjongčchangu a kvůli snaze o vytvoření podmínek pro obnovení rozhovorů mezi oběma Korejemi. Cvičení bude zkrácené o polovinu, potrvá měsíc.

Reklama

Doporučované