Hlavní obsah

Severní Korea dál zbrojí. Americké tajné služby tvrdí, že vyrábí další balistické rakety

Zbrojení v Severní Koreji.Video: Jolana Humpálová, Reuters

 

Reklama

Výroba nových raket by byla v přímém rozporu s dohodou, kterou vůdce Kim Čong-un podepsal s prezidentem USA Donaldem Trumpem i slibem, jenž dal svému jihokorejskému protějšku.

Článek

Severní Korea pracuje na nových balistických raketách, a to i přes zlepšující se vztahy s USA a Jižní Koreou a slib, který oběma zemím dala ohledně jaderného odzbrojení Korejského poloostrova. S tímto zjištěním přišly americké tajné služby, jejichž satelity měly podle serveru Washington Post zaznamenat aktivitu v oblasti, kde se rakety vyrábí. Není ale jasné, jak daleko výroba pokročila.

Výroba nových raket by byla v přímém rozporu s dohodou, kterou vůdce Kim Čong-un podepsal s prezidentem USA Donaldem Trumpem. Na singapurském summitu v červnu se dohodli na denuklearizaci poloostrova, konečný termín ale nebyl určen.

Jaderné odzbrojení slíbil Kim i svému jihokorejskému protějšku Mun Če-inovi. Informaci o další výrobě balistických raket přinesla americká média jen několik hodin poté, co se sešly delegace Jižní a Severní Koreje v demilitarizované zóně na hranicích obou států. Ve vesnici Pchanmundžom jednaly o snížení napětí na poloostrově. Podle odborníků je ale zásadním krokem pro zlepšení atmosféry právě denuklearizace.

Reklama

Doporučované