Hlavní obsah

Severní Korea není levná destinace. Hotel stojí minimálně 120 dolarů a let z Pekingu okolo 15 000 korun

Jak to vypadá, když přijedete do Severní Koreje?Video: Milan Šíma, Seznam Zprávy

 

Reklama

Jsou dvě možnosti, jak se dostat do Severní Koreje. A obě vedou přes čínský Peking. Můžete jet vlakem nebo letadlem. A žádném případě to není levná záležitost. Nejlevnější letenka z Pekingu do Pchjongjangu stojí okolo 15 000 korun a to let trvá necelé dvě hodiny.

Článek

Letiště v Pchjongjangu bylo postaveno před 4 roky a na to, jak málo tudy projde lidí, je obrovské. Prosklená budova je údajně šestkrát větší než starý terminál, počet pasažérů, který ji využije, ale pravděpodobně nebude vysoký. Denně odbaví pouze jeden či dva lety.

Letiště je vzdálené od centra hlavního města 25 kilometrů a během asi půlhodinové jízdy toho není z okolí příliš vidět.

Tady už začínají první omezení pro pobyt v zemi. V Severní Koreji nesmíte fotografovat a natáčet letiště, nádraží, ale třeba ani silnice.

Neměli byste také fotit armádu, vojenská zařízení, dělníky, rozestavěné budovy a vůbec všechno, co neukazuje KLDR v dobrém světle.

Reportér Seznamu se snažil během své cesty v rámci možností tyto zákazy ingorovat.

Co uvidíte téměř všude, jsou budovatelské plakáty a obrazy Kim Ir-sena a Kim Čong-ila. Zobrazení současného vůdce Kim Čong-una je přece jen už vzácnější. Z města zmizely také kdysi všudypřítomné štvavé plakáty s protiamerickým obsahem, je tu ale více vnitřní propagandy připomínající soběstačnost, národní jednotu a hlavně věrnost severokorejským vůdcům.

Jeden z nejlepších hotelů v Pchjongjangu se jmenuje Koryo Hotel. Nedostali jsme ale ani žádnou jinou možnost, kde se ubytovat. Pokoje tu stojí od 120 dolarů po 400 dolarů za luxusní apartmán.

Reklama

Doporučované