Hlavní obsah

Severní Korea nepřestala s vývojem jaderných zbraní, prodává je dál do Sýrie i Jemenu

KLDR nepřestala s výrobou jaderných zbraní.Video: Zuzana Lachnitová, Reuters

 

Reklama

Červnová schůzka mezi severokorejským vůdcem Kim Čong-unem a americkým prezidentem Donaldem Trumpem slibovala odzbrojení KLDR. Podle tajné zprávy OSN ale Korea zbraně vyrábí a prodává je do Sýrie.

Článek

Severní Korea neukončila své jaderné a raketové programy a porušuje tak nadále rezoluce OSN. Uvádí se to v tajné zprávě Spojených národů, k níž se dostala agentura Reuters. Podle zprávy se KLDR snaží prodat své zbraně „řadě blízkovýchodních a afrických států”. Zpráva konstatuje, že „zakázaná vojenská spolupráce mezi Severní Koreou a Sýrií pokračuje v nezmenšené míře”.

Jedním z bodů červnové schůzky mezi americkým prezidentem Donaldem Trumpem a severokorejským vůdcem Kim Čong-unem přitom bylo právě jaderné odzbrojení KLDR.

KLDR se s nabídkou zbraní obrátila například i na jemenské šíitské povstalce, které podporuje rovněž šíitský Írán a kteří v jemenské občanské válce bojují proti vládě prezidenta Abdar Rabbúa Mansúra Hádího. Tomu od března 2015 pomáhá Západem podporovaná koalice v čele se sunnitskou Saúdskou Arábií. Válka si už vyžádala více než 10 tisíc lidských životů a přinutila přes tři miliony lidí opustit domov.

Severní Korea podle zprávy také porušuje zákaz vývozu textilu, když mezi říjnem 2017 a březnem 2018 exportovala zboží v ceně více než 100 milionů dolarů.

Zprávu sepsali nezávislí experti, kteří monitorují realizaci sankcí OSN, jež na Severní Koreu uvalila Rada bezpečnosti kvůli jejím zbrojním programům.

Reklama

Doporučované