Hlavní obsah

Severní Korea odpálila další raketu, Jižní Korea reaguje

KLDR provedla další raketový test. Jižní Korea na to odpověděla.

 

Reklama

Severní Korea provedla další jaderný test. Jižní Korea na to reagovala dvěma střelami. Rada bezpečnosti OSN bude o situaci jednat.

Článek

Severní Korea dnes brzy ráno místního času (kolem čtvrteční půlnoci SELČ) odpálila raketu z pchjongjangské čtvrti Sunan na severním okraji hlavního města. Oznámil to generální štáb jihokorejské armády. Střela letěla z prostoru pchjongjangského letiště přes japonský ostrov Hokkaidó a dopadla do oceánu asi 2000 kilometrů východně od jeho břehů. Ozbrojené síly se přesto podle mluvčího japonské vlády nepokusily rakety sestřelit.

V reakci na to Jižní Korea odpálila dvě balistické střely. Podle jihokorejského ministerstva obrany jedna z jihokorejských raket spolehlivě zasáhla cíl v Japonském moři, druhá spadla do vody v počáteční fázi letu.

Rada bezpečnosti se proto k projednání posledního vývoje sejde za zavřenými dveřmi dnes večer.

Rada bezpečnosti odsouhlasila další sankce KLDRVideo: AP, Ruptly

Severokorejská raketa uletěla celkem 3700 kilometrů. Leteckou dopravu podle japonské vlády nenarušila, na severu Japonska se ale zastavilo několik vlaků.

Ministr zahraničí USA Rex Tillerson vyzval k reakci zejména Rusko a Čínu. „Obě země musejí přímými vlastními skutky ukázat, že tyto hazardní raketové starty nebudou tolerovat,” uvedl.

Japonská vláda vydala prohlášení, že nemá informace o tom, že by nějaká část rakety dopadla na její území. Po konzultaci s USA a Jižní Koreou prý Tokio na severokorejský krok „náležitě odpoví”.

Reklama

Doporučované