Hlavní obsah

Severní Korea odpálila zakázanou balistickou raketu

Foto: Profimedia.cz

Podobné testy KLDR provedla poprvé po šesti měsících.

Reklama

Severní Korea (KLDR) otestovala balistickou raketu krátkého doletu. Střela zřejmě spadla do vod mimo japonskou výlučnou ekonomickou zónu. Testy balistických raket zakazují KLDR rezoluce Rady bezpečnosti OSN.

Článek

Podle sousedních zemí poslední severokorejský raketový test vyvolal pochybnosti o upřímnosti nedávné nabídky mírových jednání s Jižní Koreou.

Na mimořádném zasedání Rady bezpečnosti OSN vyjádřila jihokorejská vláda nad severokorejským odpálením rakety krátkého doletu lítost. Jihokorejská armáda uvedla, že objekt odpálený ze severokorejské hornaté severní provincie Jagang letěl směrem k vodám u východního pobřeží Severní Koreje.

Jihokorejské a americké úřady podle prohlášení nyní analyzují podrobnosti severokorejského testu. Japonský premiér Jošihide Suga však uvedl, že Severní Korea vypálila „něco, co by mohlo být balistickou raketou“, a že jeho vláda zvýšila ostražitost

Vypuštění rakety nepředstavuje okamžitou hrozbu pro americký personál, území ani pro spojence USA, sdělila v reakci armáda Spojených států. Odpálení střely však podle ní „zdůraznilo destabilizující dopady nedovoleného“ severokorejského zbrojního programu.

Testy balistických raket zakazují KLDR rezoluce Rady bezpečnosti OSN. Rada však za odpálení zbraní krátkého doletu na Severní Koreu nové sankce obvykle neuvaluje, poznamenala agentura AP.

Testy balistických a řízených střel, které Severní Korea provedla na začátku tohoto měsíce, byly prvními za posledních šest měsíců. Podle agentury AP je Severní Korea schopna těmito raketami zaútočit na cíle v Jižní Koreji a Japonsku. Tyto země jsou klíčovými spojenci USA, sídlí v nich celkem až 80 000 amerických vojáků.

Minulý pátek a sobotu se však Kim Jo-čong, vlivná sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una, spojila se Soulem a uvedla, že její země je otevřená usmíření, pokud budou splněny severokorejské podmínky. Někteří odborníci pro AP uvedli, že Severní Korea chce, aby se Jižní Korea zasadila o ulehčení od sankcí vedených Spojenými státy.

Jižní Korea označila její prohlášení za „smysluplné“, ale vyzvala Severní Koreu, aby obnovila komunikační kanály. To jižní Korea vyžaduje předtím, než budou mezi oběma rivaly uspořádána jakákoliv jednání.

Komunikační linky jsou z velké části neaktivní již zhruba 15 měsíců, jejich obnovení by tak mohlo být měřítkem pro posouzení toho, jak vážně KLDR svou nabídku myslí. Ministerstvo pro sjednocení v Soulu v úterý uvedlo, že Severní Korea nadále na pokusy Jižní Koreje o výměnu zpráv prostřednictvím těchto kanálů nereaguje.

Severokorejský velvyslanec Kim Song využil svého projevu v poslední den Valného shromáždění OSN k ospravedlnění vývoje „válečného odstrašujícího prostředku“, který má jeho zemi bránit před hrozbami ze strany USA.

„Nikdo nemůže popírat naše právo na legitimní obranu,“ pronesl severokorejský diplomat Kim Song před Valným shromážděním OSN a dodal, že KLDR má právo na testy zbraní. Pokud podle něj Washington upustí od „nepřátelské politiky“, Pchjongjang bude „kdykoliv ochotně“ reagovat na nabídky k jednání. „Podle nás však v současné fázi neexistuje vyhlídka na to, že by USA skutečně od své nepřátelské politiky ustoupily,“ nechal se slyšet Kim.

Nejnovější kroky Severní Koreje přišly v reakci na obnovené výzvy jihokorejského prezidenta Mun Če-ina k vyhlášení konce korejské války z let 1950–1953 ve snaze podpořit mír na Korejském poloostrově. Představitelé Soulu označují takovou deklaraci za „politický a symbolický“ krok, protože k formálnímu ukončení korejské války by bylo třeba podepsat mírovou smlouvu.

Tříletý konflikt si vyžádal 1 až 2 miliony mrtvých. Ve svém projevu v OSN minulý týden Mun navrhl, aby prohlášení o ukončení války podepsaly obě Koreje, USA a Čína, tedy účastníci války. Diplomatické úsilí vedené Spojenými státy, jehož cílem je přesvědčit Severní Koreu, aby se vzdala svých jaderných zbraní výměnou za ekonomické a politické výhody, je již dva a půl roku pozastaveno.

Američtí představitelé opakovaně vyjádřili naději na další jednání, ale zároveň dali jasně najevo, že dlouhodobé sankce uvalené na Severní Koreu zůstanou v platnosti, dokud země nepřijme konkrétní kroky k denuklearizaci.

Zatímco Severní Korea testovala zbraně krátkého doletu a zavázala se k dalšímu budování svého jaderného arzenálu, Kim Čong-un dodržuje moratorium na testování zbraní delšího doletu schopných zasáhnout americkou vlast. To podle AP naznačuje, že chce šance na budoucí obnovení diplomatických vztahů s USA zachovat.

V polovině září KLDR zkušebně odpálila dvě balistické rakety, které dopadly do vod mezi Japonskem a Korejským poloostrovem. O dva dny dříve oznámila, že otestovala novou řízenou střelu dlouhého doletu. Podobné testy provedla poprvé po šesti měsících, poznamenala agentura AP. Test balistické rakety provedla v polovině září rovněž Jižní Korea.

KLDR dlouhodobě obviňuje Spojené státy a Jižní Koreu z nepřátelské politiky vůči Pchjongjangu. Rozhovory zaměřené na odstranění jaderných zbraní z Korejského poloostrova a ukončení severokorejských raketových balistických programů výměnou za uvolnění sankcí nepokročily od roku 2019, kdy summit vůdce KLDR Kim Čong-una a bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa v Hanoji skončil neúspěchem.

Reklama

Doporučované