Hlavní obsah

Severní Korea pokračuje v provokacích, další raketa ale vybuchla hned po startu

Ve středu ráno odpálila Severní Korea další raketu.Video: Josef Mačí

 

Reklama

Severokorejská raketa tentokrát nezamířila do japonských vod, explodovala hned po startu.

Článek

Severní Korea provedla další raketovou zkoušku. Start ale nebyl úspěšný a raketa neznámého typu explodovala několik vteřin po startu.

„Jižní Korea a Spojené státy vědí o odpálení rakety a podle jejich informací severokorejská raketa úspěšně neodstartovala,” uvedlo ministerstvo obrany Jižní Koreje.

KLDR se pokusila odpálit raketu poblíž letiště Kalma na východním pobřeží Korejského poloostrova. Test přichází po uvedení nového raketového motoru, který by mohl pohánět mezikontinentální raketové střely. Pchjongjang ho představil v neděli, symbolicky v den návštěvy amerického ministra zahraničí Rexe Tillersona v Číně.

Video: KLDR otestovala nový raketový motor, Kim se chlubí historickým vítězstvím

Raketou proti „nácviku invaze"

Zatímco KLDR se pokusila o další raketovou zkoušku, u jejího jižního souseda aktuálně probíhá každoroční cvičení jihokorejských a amerických sil Foal Eagle. Pchjongjang označuje manévry za nácvik invaze. Cvičení začalo 1. března a skončí 30. dubna.

Tento měsíc už Severní Korea odpálila čtyři balistické rakety, které průměrně uletěly do vzdálenosti 1000 kilometrů. Tři z nich dopadly do japonských teritoriálních vod. Cílem raket byly podle vyjádření KLDR americké základny v Japonsku.

Reklama

Doporučované