Hlavní obsah

Severní Korea věří v druhý summit Kima s Trumpem

Druhý summit Trumpa s Kimem by mohl být už letos.Video: Lukáš Marek, AP, Reuters

 

Reklama

Severní Korea věří v uskutečnění druhého americko-severokorejského summitu. Zprávu zveřejnila CNN s odvoláním na nejmenovaného úředníka, který má blízko k informacím o postavení Pchjongjangu.

Článek

Severní Korea údajně věří, že existuje velká pravděpodobnost uskutečnění druhého summitu vůdce KLDR Kim Čong-una s americkým prezidentem Donaldem Trumpem.

Zdroj blízký Pchjongjangu poukázal na nedávnou výměnu dopisů mezi Trumpem a Kimem. Jde podle něj o pozitivní znamení. Druhý summit by se měl konat ještě tento rok. Kdy a kde přesně by k setkání mělo dojít, ale zatím podle zdroje nebylo dohodnuto.

Americko-severokorejské vztahy se aktuálně točí okolo plnění závazku KLDR z prvního summitu - tedy denuklearizace. Příslib jaderného odzbrojení budí už od začátku pochybnosti.

OSN: KLDR neskončila s vývojem raket a jaderných zbraní

Podle uniklé zprávy OSN, kterou nedávno zveřejnila agentura Reuters, KLDR neukončila své jaderné a raketové programy a porušuje tak nadále rezoluce.

Podle zprávy se KLDR snaží prodat své zbraně „řadě blízkovýchodních a afrických států”. Zpráva konstatuje, že „zakázaná vojenská spolupráce mezi Severní Koreou a Sýrií pokračuje v nezmenšené míře”.

Severní Korea se sice zavázala k denukearizaci, následně se ale k tlaku USA začala stavět odmítavě.

Například tento víkend ministr zahraničí KLDR Ri Jong-ho pojmenoval dva hlavní problémy, které mohou poškodit debatu o denuklearizaci. Jsou jimi prý americké obchodní sankce a absence mírové dohody z korejské války. Omezení sankcí ale Trump dlouhodobě podmiňuje právě denuklearizací.

„Navzdory opatřením dobré vůle přijatým Severní Koreou Washington hlasitě volá po zachování sankcí, čímž prozrazuje hnutí v USA, která se chtějí vrátit zpět, daleko od záměrů svého vůdce,” citovala z prohlášení severokorejského ministra agentura AFP. „Netrpělivost nikterak nepomáhá nastolení důvěry,” zdůraznil Ri Jong-ho.

Šéf americké diplomacie v reakci podotkl, že je optimistický a věří, že severokorejský vůdce Kim Čong-un dodrží svůj slib daný prezidentovi Donaldu Trumpovi ohledně denuklearizace. Časový program úplného jaderného odzbrojení KLDR ale ještě nebyl stanoven a dál se na něm pracuje, dodal Pompeo.

Reklama

Doporučované