Hlavní obsah

Severní Koreu sužuje rekordní sucho. V zemi napršelo nejméně od roku 1917

Od začátku roku v KLDR napršelo nejméně vody od roku 1917.Video: Klára Mališová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Podmínky značně ovlivňují produkci potravin, kvůli čemuž podle odhadů Organizace pro výživu a zemědělství až čtyřicet procent populace trpí nedostatkem jídla.

Článek

Letošní sucho je v Severní Koreji tím nejhorším, kterým si země prošla od roku 1917. Od ledna tu totiž napadalo jen 56,3 milimetru srážek. V zemi tak podle státních médií vysychají jezera a vodní nádrže.

Probíhající sucho ovlivňuje především produkci obilí, kukuřice, brambor a fazolí. Světový program pro výživu (WFP) počátkem května upozornil, že příděly jídla v KLDR klesly na 300 gramů na den. Podle Organizace pro výživu a zemědělství, spadající pod OSN, nyní v zemi potřebuje naléhavou potravinovou pomoc až deset milionů lidí, tedy 40 procent populace.

Pomocnou ruku kvůli hladomoru nabídla Jižní Korea. Ta podle serveru Al-Jazeera plánuje Severokorejcům poskytnout potravinovou pomoc. Krok je považován za kontroverzní z politického hlediska, jelikož přichází nedlouho poté, co Pchjongjang odpálil několik střel krátkého doletu. K tomu pravděpodobně došlo kvůli tomu, že vyjednávání mezi KLDR a Spojenými státy americkými uvázlo na mrtvém bodě.

Reklama

Doporučované