Hlavní obsah

Severoatlantická aliance čelí novým hrozbám a starým sporům ohledně výdajů na obranu

Vojenské cvičení v Pobaltí a dezinformační hrozba ze strany Ruska. V Mapě vás vezmeme na východní křídlo NATO.Video: Jiří Hošek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Severoatlantická aliance dál posiluje svou vojenskou přítomnost v Pobaltí. Součinnost svých konvenčních sil testovala na velkém vojenském cvičení Sabre Strike 2018. Na kolbišti dezinformačních kampaní už řada členských států vede konflikt skutečný. V pořadu Mapa se podíváme mimo jiné do litevského speciálního útvaru „strategické komunikace”, který se na tuto moderní hrozbu soustředí.

Článek

Zatímco v některých dalších evropských státech se masivním dezinformačním kampaním daří destabilizovat společnost, ta litevská je vůči podobným pokusům odolná. V loňském roce se podařilo v rekordně krátké době uvést na pravou míru falešnou zprávu, že skupina německých vojáků rozmístěných v Litvě znásilnila místní 15letou dívku.

Zastavit šíření hoaxu pomohl i výrok tehdejšího šéfa Vojenského výboru NATO, generála Petra Pavla, který ještě před litevskými úřady z incidentu obvinil Rusko.

Velmi rychle se před pár dny podařilo odhalit i další případ fake news týkající se letošního cvičení Sabre Strike. Proruští trollové se pokusili neúspěšně rozšířit falešnou zprávu, že americké obrněné vozidlo Stryker srazilo a usmrtilo litevského chlapce. Stačilo „vylepšit” nevinnou fotografii obrněného transportéru pořízenou v roce 2015 v České republice.

Pro alianční stranu bylo cvičení Sabre Strike důkazem spojenecké jednoty a solidarity v rámci NATO plus odhodlání bránit se útoku. Pro stranu druhou, jinými slovy Ruskou federaci, prý nemístná vojenská provokace.

Cvičení Sabre Strike se v této podobě koná už poosmé. Cílem je dál zlepšit vzájemnou součinnost, aby jednotky v pobaltském terénu mohly operovat takřka poslepu a rychle se přemisťovat.

„Situace v našem regionu je stabilní. Je stabilně špatná. Sledujeme, jak v našem okolí přibývá ruských vojáků a vojenské techniky,“ řekl Televizi Seznam náčelník generálního štábu litevských ozbrojených sil, generálmajor Vitalijus Vaikšnoras. „Jak před několika lety řekla tehdejší americká ministryně zahraničí Madeleine Albrightová, nemůžeme si dovolit být slabí. Musíme být připraveni na všechno. Proto Litva věnuje na obranu dvě procenta HDP. Proto vytváříme nové vojenské jednotky a opětovně zavádíme všeobecnou brannou povinnost,” dodává Vaikšnoras.

Litva je jedním z mála členských států Severoatlantické aliance, které plní alianční závazky ohledně výdajů na obranu. Ještě v roce 2013 přitom Litva nedávala na obranu ani jedno procento svého hrubého domácího produktu.

V úvodním videu si můžete pustit úryvek z pořadu Mapa Jiřího Hoška, ve kterém vás vezmeme na východní křídlo NATO.

Celý pořad si pak můžete pustit v úterý 26. června ve 20:30 na Televizi Seznam.

Nemáte Televizi Seznam stále naladěnou? Pomůže vám náš návod.

Reklama

Související témata:

Doporučované