Hlavní obsah

„Severočeské Silicon Valley” zkrachovalo. Ministerstvo poslalo 300 milionů, teď dává trestní oznámení

Ministerstvo průmyslu podá kvůli Nupharo Parku trestní oznámení.Video: Černý, Seznam Zprávy

 

Reklama

Ministerstvo průmyslu se rozhodlo podat trestní oznámení kvůli zkrachovalému projektu technologického areálu v Libouchci na Ústecku, na který poslalo obří dotaci 300 milionů korun. O neúspěšný projekt Nupharo Parku neboli „severočeského Silicon Valley” se také zajímá státní zastupitelství.

Článek

Severočeský Nupharo Park - technologický areál, který dostal 300milionovou dotaci - zkrachoval a je v konkurzu. Kromě insolvenčního správce jmenovaného soudem ale příběh utopených stamilionů z veřejných peněz nyní zajímá i orgány činné v trestním řízení.

Předcházelo tomu interní šetření, které kvůli úpadku dotovaného projektu zadalo Ministerstvo průmyslu a obchodu.

„Interní šetření zjistilo, že předchozí kontrola trvala neobvykle dlouho, v kontrolním protokolu nejsou uvedeny informace o stamilionových dlužných částkách, předluženosti Nupharo Parku nebo o skutečném využití 300milionové dotace. Jde o velmi složitý problém, kde je celá řada skutečností, které je velmi komplikované a časově náročné rozklíčovat,” zdůvodnila krok ministerstva mluvčí Štěpánka Filipová.

Mluvčí upřesnila, že jde o trestní oznámení na neznámého pachatele v souvislosti s podezřením z trestného činu poškození finanční zájmů Evropské unie.

Zároveň už v polovině února vstoupilo do insolvenčního řízení i Městské státní zastupitelství v Praze, což zpravidla také indikuje podezření na porušení zákona.

„Důvodem vstupu do řízení je veřejný zájem. Pokud jde o otázku, zda státní zastupitelství má v dané věci podezření na protiprávní jednání dlužníka, státní zastupitelství se k této věci nebude vyjadřovat, neboť je vázáno povinností mlčenlivosti,” okomentovala mluvčí pražského státního zastupitelství Štěpánka Zenklová.

Z dokumentů v insolvenčním rejstříku například vyplývá, že zatímco areál má podle odhadu hodnotu 445 milionů korun, jen za jeho výstavbu příjemce dotace utratil o stamiliony více.

Konkurz mimo jiné znamená, že došlo k porušení dotačních podmínek a příjemce má dotaci vrátit. Dožadovat by se jí měl na žádost Ministerstva průmyslu a obchodu příslušný daňový úřad. Ve středu se v insolvenčním rejstříku objevila první přihlášená pohledávka pražského finančního úřadu související s dotací.

I tak je ale šance, že stát peníze daňových poplatníků získá zpět prostřednictvím konkurzu, mizivá. Vystupuje totiž jako nezajištěný věřitel a tím pádem na něj zbydou až „drobky” z případného výtěžku.

O projekt se také už přibližně před rokem zajímal i Evropský úřad pro boj proti podvodům (OLAF). A to kvůli podezření na dotační podvod. OLAF má být i nadále informován od českých úřadů o dalším vývoji.

Reklama

Doporučované