Hlavní obsah

Severočeští vodohospodáři nabádají k ochraně vodoměrů

Foto: Pixabay.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Severočeští vodohospodáři nabádají zákazníky k ochraně vodoměrů a vodovodních přípojek, v mrazech praskají. Havárie potrubí mohou nastat při náhlé změně teplot, tedy až mrazy povolí.

Článek

Majitelé nemovitostí by si měli zkontrolovat zateplení vodoměrů. Zkušenosti vodohospodářů ukazují, že nejčastěji zamrzají vodoměry v neobydlených či rekreačních objektech. Největším nepřítelem vodoměrů a potrubních systémů jsou náhlé změny počasí a hlavně silný, déle trvající mráz. Vodohospodáři upozorňují na to, že za ochranu vodoměru odpovídá každý sám a náklady na jeho výměnu či zprovoznění zamrzlé přípojky se mohou pohybovat v řádu několika tisíc korun.

„V roce 2017 bylo poškozeno 258 vodoměrů, o rok později jich bylo 587, v roce 2019 celkem 112 a v loňském roce, kdy mrazy takřka nebyly, to bylo 35 vodoměrů. Zabezpečením vodoměru před mrazem si zákazník chrání svůj majetek,“ uvedla mluvčí společnosti Severočeské vodovody a kanalizace Iveta Kardianová.

Pokud je vodoměr venku, měla by být šachta dobře uzavřena. Doporučuje se i obalení vodoměru tepelnou izolací. Chránit se musí i vodoměr, který je uvnitř domu. Stejně tak se doporučuje zateplit i potrubí.

Na severu Čech mohou teploty podle předpovědi ústecké pobočky Českého hydrometeorologického ústavu v následujících dnech klesnout v noci až na minus 14 stupňů Celsia.

Reklama

Doporučované