Hlavní obsah

Severoirští unionisté vzkázali Mayové: Nezmění-li se brexitová dohoda, bude to mít následky v parlamentu

DUP na Mayovou tlačí skrze hlasování v parlamentu.Video: Lukáš Marek, AP, Reuters

 

Reklama

V Londýně dnes poprvé zasedala britská vláda v novém složení. Severoirská Demokratická unionistická strana (DUP) u té příležitosti vyzvala premiérku Theresu Mayovou, aby „splnila svou účast ujednání v otázce brexitu”, a to pod nepřímou výhrůžkou ztráty podpory v Dolní sněmovně, o kterou se Mayová dosud opírala.

Článek

DUP v pondělí nepodpořila v parlamentu vládní návrhy k rozpočtu. Podle britských médií tím vyslala jasný signál, jak by se v případě nespokojenosti mohla při prosincovém hlasování o brexitové dohodě Británie se zbytkem Evropské unie zachovat. DUP se nelíbí, že by po brexitu mohla pro Severní Irsko platit jiná pravidla než pro zbytek Spojeného království.

Zasedání vlády se dnes poprvé v nových funkcích účastní ministr pro brexit Stephen Barclay a ministryně práce Amber Ruddová. V pátek nahradili Dominica Raaba a Esther McVeyovou, kteří na protest proti předběžnému textu dohody o brexitu odstoupili.

Premiérka se dnes s žádostí o podporu pro dohodu připravenou britskými a unijními vyjednavači obrátila přímo na obyvatele Severního Irska. V textu zveřejněném v listu Belfast Telegraph napsala, že dohoda zajistí Severnímu Irsku „fantastické postavení”. „Tato dohoda zajistí Severnímu Irsku zářnou budoucnost. Stane se bránou, jak pro trh EU, tak pro trh zbytku Spojeného království,“ uvedla.

Nejvyšší soud zamítl návrh Mayové

Britský nejvyšší soud dnes  také zamítl návrh vlády Theresy Mayové, která žádala, aby Soudní dvůr Evropské unie (ECJ) ukončil řízení o možnosti odstoupení od brexitu. Informovala o tom britská média. Na evropský soud se obrátila skupina britských politiků, kteří s brexitem nesouhlasí. Chtějí, aby soudci určili, zda má Londýn teoreticky stále šanci proces odchodu Británie z EU jednostranně zastavit, pokud by odstoupil od aktivace „rozvodového“ článku 50 Lisabonské smlouvy.

O posouzení brexitového procesu unijním soudem usiluje skupina skotských zákonodárců, kteří s vystoupením Británie z EU nesouhlasí. Skotský soud v září rozhodl, že se mohou obrátit na evropský soud, ačkoli britská vláda tento postup neschvaluje. ECJ bude o této otázce rozhodovat ve zrychleném řízení a jednání je naplánováno na 27. listopadu.

Verdikt evropského soudu může být významný, protože britská vláda dosud tvrdila, že neexistuje možnost, jak vzít zpět aktivaci článku 50, která proces brexitu loni spustila, uvedl deník The Financial Times.

Premiérka se večer sejde s Junckerem

Britská premiérka Theresa Mayová zamíří ve středu večer do Bruselu, kde bude jednat s předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem. O schůzce novináře informoval mluvčí unijní exekutivy Margaritis Schinas. Setkání souběžně potvrdil Londýn.

Schůzka se podle Schinase bude týkat pokračujících vyjednávání o politické deklaraci o budoucnosti vzájemných vztahů. V ní hodlají obě strany popsat, jak chtějí, aby vypadaly smlouvy upravující spolupráci v řadě oblastí mezi EU27 a Británií jako zemí mimo evropský blok.

„Smyslem je příprava nedělní Evropské rady a zajistit, že budeme v situaci, kdy bude možné podpořit návrh dohody o (britském) odchodu a potvrdit politickou deklaraci o rámci budoucích vzájemných vztahů,” uvedl mluvčí.

Britská premiérka podle diplomatických informací pravděpodobně dorazí do Bruselu také v neděli. Tam se už v neděli dopoledne na mimořádném summitu sejdou šéfové států a vlád ostatních 27 zemí Unie, aby potvrdili rozvodovou smlouvu s Brity. Poté by se měli setkat právě s Mayovou. Podoba mimořádné unijní schůzky ale zatím nebyla oficiálně potvrzena.

Své problémy se stávající podobou navržené smlouvy nyní v souvislosti s body týkajícími se Gibraltaru dalo hlasitě najevo Španělsko. Mluvčí komise dnes připomněl, že mandát pro jednání, který země Barnierovi daly loni a kterého se unijní vyjednavači drželi, přímo uvádí, že po britském odchodu z EU se žádná dohoda mezi Unií a Británií nebude týkat Gibraltaru bez předchozí přímé domluvy mezi Madridem a Londýnem.

Reklama

Související témata:

Doporučované