Hlavní obsah

Severokorejské ministerstvo označilo Boltona za válečného štváče. Hájí svoje raketové testy

Trump v neděli řekl, že nedávné raketové testy KLDR jej neznepokojují.Video: Karolína Štuková, Reuters

 

Reklama

Bezpečnostní poradce Bílého domu John Bolton je válečný štváč a jeho hodnocení, že Severní Korea nedávnými raketovými testy porušila rezoluce Rady bezpečnosti OSN, je nesprávné.

Článek

V prohlášení to v pondělí podle agentury Reuters uvedlo severokorejské ministerstvo zahraničí. Pchjongjang má za to, že zkušebními odpaly raket krátkého doletu uplatňoval své právo na sebeobranu.

KLDR tyto rakety testovala 4. a 9. května, a přerušila tak období bez odpalů, které začalo na sklonku roku 2017. Bolton v sobotu na začátku návštěvy Japonska novinářům řekl, že „není pochyb“ o tom, že tím Severní Korea porušila rezoluce RB OSN. Podle Reuters to bylo poprvé, co některý z vysokých amerických činitelů označil nové severokorejské raketové testy za porušení rezolucí OSN.

„Bolton má výhrady vůči běžným vojenským cvičením… Požadovat, abychom zakázali veškeré odpaly s balistickými technologiemi bez ohledu na dolet, je totéž jako žádat, abychom se vzdali práva na sebeobranu,“ uvedl v prohlášení nejmenovaný mluvčí severokorejské diplomacie. „Nikdy jsme je neuznali a nikdy jsme nebyli vázáni takovými nezákonnými a podlými záležitostmi, které zcela popírají právo svrchované země na přežití a rozvoj,“ dodalo ministerstvo zahraničí v souvislosti s rezolucemi OSN.

„Bolton by neměl být nazýván bezpečnostním poradcem, ale poradcem pro ničení bezpečnosti, který ničí mír a bezpečnost,“ citovala dále z prohlášení agentura AP.

Trump v neděli řekl, že nedávné raketové testy KLDR jej neznepokojují. Prý nenarušují důvěru mezi ním a severokorejským vůdcem Kim Čong-unem, protože šlo o střely krátkého doletu. Japonská vláda ale podle Reuters sdílí Boltonův pohled.

Analytici uvádějí, že se KLDR nejnovějšími testy snaží vystupňovat tlak na Spojené státy po nezdaru únorového summitu Kima s Trumpem. Pchjongjang požaduje zrušení sankcí za své odzbrojovací kroky, které ale Spojené státy považují za nedostatečné. Bolton v sobotu uvedl, že sankce proti Pchjongjangu musí zůstat v platnosti.

Reklama

Doporučované