Hlavní obsah

Severokorejský funkcionář se objevil na fotografii, podle médií měl být v pracovním táboře

Severokorejský funkcionář se objevil na fotografii, podle médií měl být v pracovním táboře nebo popravený.Video: Eva Soukeníková, Reuters

 

Reklama

Severokorejská média dnes přinesla snímek vysokého činitele KLDR Kim Jong-čchola, který pomáhal organizovat hanojský summit mezi Severní Koreou a Spojenými státy americkými. Kvůli neúspěšnosti setkání ho vůdce KLDR Kim Čong-un měl poslat do pracovního tábora. Nyní se ale objevil na koncertě po Kimově boku, píše agentura AP.

Článek

Jihokorejský list Čoson ilbo minulý týden napsal, že Severní Korea při čistce v diplomatických kruzích dokonce popravila po schůzce v Hanoji svého vyjednavače v jaderných rozhovorech s USA Kim Jong-čchola. Odvolal se na nejmenovaný zdroj obeznámený s událostmi.

Světové agentury tehdy psaly, že zprávu je třeba brát s opatrností. Čoson ilbo také uvedl, že Kim Jong-čchol byl poslán do pracovního tábora.

Na záběru je nyní podle AP vidět Kim Jong-čchol, jak sedí vedle tleskajícího Kim Čong-una a dalších funkcionářů a přihlíží hudebnímu vystoupení manželek armádních důstojníků.

Kim Jong-čchol je bývalý šéf rozvědky, v poslední době se o něm hovořilo jako o pravé ruce vůdce. V lednu přicestoval do Spojených států amerických připravovat druhý summit mezi Donaldem Trumpem a Kim Čong-unem, který se konal ve Vietnamu.

Vyjednávání o denuklearizaci Korejského poloostrova jsou po únorovém jednání Trumpa s Kimem na mrtvém bodě, protože KLDR požaduje ukončení sankcí, ale Washington má za to, že Pchjongjang na to neprokázal dostatečnou míru odzbrojení.

Reklama

Doporučované