Hlavní obsah

Severokorejský velvyslanec byl na koberečku, kritizoval vyšetřování vraždy Kim Čong-nama

Severokorejský velvyslanec byl na koberečku, kritizoval vyšetřování vraždy Kim Čong-nama.Video: Anita Baselová

 

Reklama

Malajsie si předvolala severokorejského velvyslance, kvůli jeho kritice vyšetřování smrti bratra vůdce KLDR.

Článek

Malajsie si předvolala severokorejského velvyslance Kang Čchola kvůli jeho výrokům, které souvisejí s vyšetřováním vraždy Kim Čong-nama, bratra současného vůdce KLDR. Malajské ministerstvo zahraničí rovněž povolalo z Pchjongjangu svého ambasadora „ke konzultacím".

Malajsijské ministerstvo zahraničí uvedlo, že si severokorejského ambasadora předvolalo k vysvětlení jeho „obvinění vůči malajsijské vládě na tiskové konferenci ze 17. února 2017." „Na této tiskové konferenci velvyslanec (...) naznačil, že malajsijská vláda má ‚co skrývat´. Velvyslanec také tvrdil, že Malajsie uzavřela tajné dohody s někým z vnějšku," uvádí se v prohlášení.

Malajsijské úřady v sobotu oznámily, že od pátečního večera provádějí druhou pitvu těla Kim Čong-nama. První pitva podle nich nepřinesla jasné výsledky. Rozhodnutí uskutečnit další pitvu rozhořčilo Severní Koreu, která odmítla přijmout výsledky jakékoli pitvy a vyzvala Malajsii k okamžitému vydání těla.

Podívejte se na srovnání Kim Čong-nama a jeho bratra Kim Čong-una.

Bratr severokorejského diktátora byl s největší pravděpodobností otráven látkou, která mu byla nastříkána do obličeje, když minulé pondělí čekal na svůj let na letišti v malajsijské metropoli Kuala Lumpuru. Jižní Korea z atentátu obvinila severokorejské agenty.

Malajsijská policie v sobotu oznámila, že zatkla v pátek jednoho občana KLDR. Již dříve úřady zatkly dvě ženy, s vietnamským a indonéským pasem, a přítele jedné z nich.

Měla jsem hrát ve skryté kameře, tvrdí podezřelá z vraždy bratra Kim Čong-una.

Reklama

Doporučované