Hlavní obsah

Severolondýnský hurikán bičuje anglické trávníky. Zaútočí na rekord?

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Harry Kane se raduje z gólu na hřišti West Bromwich Albion. Šlo o jeho jubilejní 150. branku v Premier League.

Reklama

Článek

Útočník Tottenhamu a anglické reprezentace vmáčkl dva historické milníky do jednoho týdne. Napřed zaznamenal gól číslo 200 v dresu Spurs napříč všemi soutěžemi a pak přidal 150. branku v Premier League.

Někdejší otloukánek, kterého pro nadváhu a nejistou perspektivu vyhodili z přípravky Arsenalu. Dnes je Harry Kane kapitánem anglické reprezentace, neoddiskutovatelnou jedničkou mezi útočníky ve své zemi a v sedmadvaceti letech už také klubovou legendou Tottenhamu Hotspur. 150. branka v nejvyšší anglické soutěži posunula Kanea na dělené 9. místo mezi historicky nejlepšími kanonýry Premier League, přičemž je asi jen nejspíš otázkou času, kdy se dostane do Top 5.

„Alana Shearera podle mě asi nepřekoná, ale uznávám, že je to výborný hráč, který se hodně vypracoval. Hraje teď něco jiného než v začátcích pod Pochettinem. Nemyslím si ale, že ještě uvidíme verzi Kane 3.0,“ domnívá se Jindřich Šídlo, který u Kanea postrádá větší herní eleganci.

Benjamínek v sestavě oblíbeného podcastu Karel Tvaroh z B-týmu pražské Sparty, který má za sebou studium na anglické univerzitě i stáže v Derby County, upozorňuje na to, že Harry Kane teď kromě střílení důležitých branek také připravuje spoustu příležitostí pro své spoluhráče. „Po osmi kolech je s osmi asistencemi nejlepším nahrávačem Premier League. Je o tři přihrávky lepší než nejbližší pronásledovatel Jack Grealish,“ připomíná Tvaroh.

Jiří Hošek vyslovil obavu, jestli dlouhodobě přetěžovaný Kane, který má na svém kontě dlouhý seznam zranění, včetně některých vážných, vydrží se zdravím. Ocenil také na dnešní poměry nebývale silné pouto, jež Kanea, kterého posměváčci kdysi nazývali zázrakem jedné sezony, spojuje s Tottenhamem Hotspur. „Od sezony 2015 předpovídáš, že Kane půjde nejpozději v lednu do Realu Madrid – a pořád nic,“ rýpl si autor podcastu do Jindřicha Šídla.

V Angličanovi se také řešil šlágr 8. kola Premier League mezi Manchesterem City a Liverpoolem. „Pro fanoušky ostatních týmů nabídla první půle smutnou podívanou: na této úrovni, s takovým nasazením, v takovém tempu a přitom s vytříbenou technikou a propracovanou taktikou umí zahrát právě jen tyto dva týmy. Zbytek ligy tohoto levelu prostě a jednoduše nedosahuje,“ posteskl si Jiří Hošek. Ostrá kritika se snesla na domácího Raheema Sterlinga, který spálil velkou šanci a zazdil řadu slibně se rozvíjejících akcí Citizens. „Zaráží mě, jak může mít fotbalista na této úrovni tak špatnou levou nohu, na kterou si absolutně nevěří,“ kroutil hlavou Karel Tvaroh.

Samostatnou kapitolou nejnovějšího Angličana (své vlastní náměty a dotazy nám můžete psát na e-mail audio@firma.seznam.cz) byly penalty. Impulzem pro volbu tohoto tématu nebyla jen minela Belgičana Kevina de Bruyneho na Etihad Stadium, ale hlavně šokující způsob, jakým mladý Ademola Lookman naložil s pokutovým kopem v posledních vteřinách zápasu svého Fulhamu na hřišti West Hamu United.

„V nižších anglických neprofesionálních soutěžích by snad musel skončit,“ myslí si Karel Tvaroh a i jindy klidný Jindřich Šídlo by Lookmanovi dal v šatně „čočku“. Co se stalo? Lookman, což není vůbec ostřílený penaltový exekutor, se rozhodl napodobit bělehradský dloubák Antonína Panenky. Z jeho pokusu byl ale nakonec neuvěřitelný paskvil, což vyznělo o to hůř, že Lookmanův klub hraje o sestup.

Debatující se shodli na tom, že i 8. kolo Premier League potvrdilo nový fenomén, že si papírově slabší tým může vyšlápnout na favorita, ovšem nikoli tak, že dá náhodný gól a potom zbytek zápasu brání. Naopak se dívá velkému týmu celý zápas z očí do očí. Osazenstvo Angličana v tomto ohledu pělo ódy na Jacka Grealishe, který dotáhl svou Aston Villu k nečekané výhře 3:0 na hřišti Arsenalu, při níž se navíc „Villains dívali na domácí hodně z výšky“, jak smutně připustil fanoušek Gunners Jindřich Šídlo.

V přehrávači v úvodu článku si poslechněte celou epizodu podcastu. Dozvíte se i to, jaké je hrát univerzitní fotbal v Anglii, co vás naučí na stáži v Derby County a proč Jürgen Klopp kritizuje termínovou listinu a brzké výkopy zápasů týmů hrajících evropské poháry.

Angličan

Fotbalový podcast Jiřího Hoška (@hosekj) a jeho přátel výhradně o Premier League. S pravidelnými hosty Luďkem Mádlem, Karlem Häringem, Jaromírem Bosákem nebo Jindřichem Šídlem.

Od fanoušků, kteří si bez anglické ligy nedovedou představit víkend, pro fanoušky. Pozor, ve studiu se za žádných okolností nesmí sejít dva fans stejného klubu! Každé úterý na Seznam Zprávách, na Spotify, v Apple Podcasts a dalších podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady, ostatní podcasty Seznam Zpráv tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište na e-mail audio@firma.seznam.cz.

Reklama

Doporučované