Hlavní obsah

Severské aerolinky Flyr vstoupily na burzu. Akcie letí nahoru

Foto: Flyr

Boeing 737 v barvách společnosti

Reklama

Začínající aerolinky vybraly na svůj rozjezd v přepočtu 1,5 miliardy Kč. Zakladatelé věří, že po odeznění pandemie čeká letecké dopravce rychlý rozvoj.

Článek

Na burze v norské metropoli Oslo se dnes začalo obchodovat s akciemi začínající letecké společnosti Flyr. Přestože firma vstupuje na trh za koronavirové krize, zájem o její akcie byl hned v úvodu obchodování velmi silný - jejich kurz vzrostl o 28 procent. Informovala o tom agentura Reuters. Flyr se chystá konkurovat zavedeným aerolinkám Norwegian Air a SAS.

Akcie debutovaly na trhu Euronext v segmentu, který je určen rostoucím firmám. Flyr, což se dá z norštiny přeložit jako „Letíme“, spoléhá na zotavení letecké dopravy po pandemii. První let plánuje na polovinu tohoto roku, v plánu má spojení norských měst, ale počítá i s nabídkou do významných evropských destinací.

Firma, kterou založili lidé z odvětví, získala v primární veřejné nabídce (IPO) akcií 600 milionů norských korun, tedy zhruba 1,5 miliardy Kč. V úmyslu má koupit nebo si pronajmout osm letadel, do tří až čtyř let by jich ráda měla až 28.

„To nám umožní využít příležitostí na trhu, který se mění, a v odvětví letecké dopravy, které se zotavuje,“ poznamenala výkonná ředitelka podniku Tonje Wikströmová Frislidová. „Vzhledem k dostupnosti letadel i posádek se Flyr může díky vysoké poptávce setkat s rychlým růstem,“ dodala po uvedení akcií na trh šéfka podniku.

Akcie se dopoledne prodávaly v kurzu kolem 6,40 NOK za kus, předtím ale vystoupily až na 6,49 NOK, což byl proti upisovací ceně nárůst skoro o 30 procent. Tržní kapitalizace firmy se tak pohybuje kolem 960 milionů norských korun (2,4 miliardy Kč). Firma akcie nabídla za pět norských korun a zájem o ně byl značný.

Odvětví letecké dopravy zažilo kvůli pandemii strmý pád a zatím počítá ztráty. Konkurenční norské aerolinky Norwegian Air nyní procházejí restrukturalizací, aby se vyhnuly bankrotu. V plánu mají omezit velikost flotily z původních asi 140 letadel zhruba na 50.

Reklama

Doporučované