Hlavní obsah

Sex může způsobit zástavu srdce jen velmi zřídka, tvrdí vědci

Sex může podle kalifornských vědců způsobit srdeční zástavu jen velmi vzácně.

 

Reklama

Pohlavní styk způsobuje zástavu srdce jen velmi vzácně. Výrazně náchylnější jsou k tomuto jevu muži. Vychází to ze studie vědců z kardiologického institutu v Los Angeles.

Článek

Vědci z kalifornského kardiologického institutu Cedars-Sinai zjistili, že sex může způsobit srdeční zástavu jen ojediněle. Podle člena výzkumného týmu Sumeeta Chugha se jedná o první studii, která se zabývá sexuální aktivitou v souvislosti s jejím možným vlivem na srdeční zástavu. Informaci přinesl web stanice BBC.

Z více než 4500 zkoumaných případů zástav srdce se souvislost se sexem prokázala pouze u 34. Z toho 32 případů zaznamenali vědci u mužů.

Sex je tedy u zkoumaného vzorku příčinou zástavy méně než v jednom procentu případů. Vědci při výzkumu vycházeli z nemocničních záznamů z Portlandu z let 2002 až 2015.

Lékaři kromě nových poznatků upozornili i na špatnou úroveň první pomoci. Masáž srdce podle jejich výzkumu poskytla svým partnerům, kterým se při nebo po sexu zastavilo srdce, jen třetina lidí.

Při srdečním selhání dochází k zástavě srdce, které náhle přestane bít. Člověk následně upadne do bezvědomí a přestane dýchat. Pokud nedojde k resuscitaci, může mít situace fatální dopad.

Reklama

Související témata:

Doporučované