Hlavní obsah

Sexista a rasista, zní ulicemi. Přijmout Trumpa jako vítěze je pro tisíce Američanů nemožné

 

Reklama

Hned od oznámení výsledků prezidentských voleb vyrazili do ulic lidé nespokojení s Donaldem Trumpem.

Článek

Nečekané vítězství Donalda Trumpa v prezidentské volbě vyhnalo do amerických ulic tisíce protestujících lidí, kteří dávají najevo svůj nesouhlas s výsledkem voleb.

Trumpovi odpůrci protestovali a protestují na několika místech. Spousta z nich se sešla u Bílého domu. V New Yorku policie odhaduje, že se protestu zúčastnilo pět tisíc nespokojených voličů. V kalifornském Oaklandu ještě o tisíc více, což vedlo k přerušení místní dopravy.

Policie zatkla i několik demonstrantů. Protesty se konají i na dalších místech, převážně ve větších městech a státech s velkou demokratickou základnou, například v Bostonu, Chicagu, Philadelphii, San Franciscu či Washingtonu.

Američané kritizují Trumpovy rasistické, sexistické a xenofobní názory. „Nerespektuje ženy, černochy a Hispánce. Je to rasista," prohlásila jedna z protestujících.

Také se obávají, že jakožto prezident USA těmito názory ovlivní i ostatní. Mnoho protestujících uvedlo, že se bojí, že jejich rodina či přátelé budou deportováni, jakmile Trump převezme Oválnou pracovnu. Podle některých se také může stát, že kvůli Trumpově drsné politice skončí spousta lidí ve vězení.

Asi nejčastějším pokřikem v rámci protestů bylo: „Není to můj prezident!” Například v Portlandu zaznělo: „Ne Trumpovi, ne Ku-klux-klanu, ne fašistické Americe," zaznívalo.

Do protestů se zapojilo i mnoho studentů. Například v kampusu Washingtonské univerzity studenti zapálili vlajku. Jeden ze studentů měl ceduli s nápisem: „Pořád nemohu uvěřit, že musím demonstrovat pro občanská práva.”

Reklama

Související témata:

Doporučované