Hlavní obsah

Sexistické vyjádření o Macronových není ojedinělé. Kteří další státníci mluví podobně?

Foto: president.gov.ua

Emmanuel Macron a jeho manželka Brigitte.

Reklama

„Tlustá prasata a povalečky,“ tak hodnotil v minulosti Donald Trump ženy. Světoví lídři se narážek ohledně vzhledu dopouští často. Komentář brazilského prezidenta Jaira Bolsonara vůči manželce Emmanuela Macrona tak nebyl ničím ojedinělý.

Článek

Mimořádně neuctivé, tak hodnotil v pondělí chování brazilského prezidenta Jaira Bolsonara francouzský prezident Emmanuel Macron. Nezvykle ostrou kritikou tak reagoval na Bolsonarovu aktivitu na Facebooku, kde brazilský lídr podpořil komentářem útok na Macronovu manželku Brigitte.

Jeden z uživatelů na Facebooku vytvořil koláž, na které je Macron s manželkou Brigitte a Bolsonaro s manželkou Michelle. U koláže uživatel napsal: „Už rozumíš, proč Macron Bolsonara pronásleduje?“ Tento příspěvek následně okomentoval ze svého účtu brazilský prezident. „Neponižujte toho chlapíka, cha, cha, cha,“ napsal.

Za tento komentář si Bolsonaro vysloužil tvrdou kritiku od Macrona. Francouzský prezident sdělil, že mu je z toho smutno a myslí si, že je to smutné i pro Brazilce, brazilské ženy, které bezpochyby cítí stud, když čtou něco takového od svého prezidenta. „Jsou to neuctivé útoky na mou ženu,“ uvedl Macron během jednání na summitu G7 v jihofrancouzském Biarritzu.

Spor kolem facebookového příspěvku prohloubil nevraživost mezi prezidenty Francie a Brazílie.

Není to ale jediný případ, kdy narážky na vzhled žen měly dohru v mezinárodních vztazích. Silné výroky z úst v minulosti vypustil třeba americký prezident Donald Trump. Při volební kampani v roce 2015 byla častým terčem jeho narážek protikandidátka HIllary Clintonová.

„Když Hillary nedokáže uspokojit svého manžela, proč si myslí, že dokáže uspokojit celou Ameriku?“ prohlásil tehdy třeba Trump v reakci na aféry Billa Clintona. Podle britského deníku The Guardian je Trumpovo „machistické“ chvástání nebezpečné, neboť to nese riziko, že sexismus znovu nastane společensky přijatelnou normou, které budou ženy ve veřejném prostoru čelit.

Trump za svou politickou kariéru stihl hodně nevhodných narážek. Za zmínku stojí i incident s moderátorkou Megyn Kellyovou, ta se během volební kampaně Trumpa vyptávala, zda bude jako případný prezident Spojených států pokračovat ve svém přístupu k ženám a bude je nazývat „tlustými prasaty“ nebo „povalečkami“.

Trump posléze debatu komentoval slovy, že moderátorka na něj útočila proto, že menstruovala. „Bylo vidět…, jak jí krev teče – víte odkud,“ řekl CNN o Kellyové.

Mezinárodní kritice se nevyhnul ani nově zvolený předseda britských konzervativců Boris Johnson. Bývalý publicista a starosta Londýna proslul svým nekompromisním humorem. „Johnson se toho nebojí a pro urážky nejde daleko,“ píše BBC. Odkazovalo tak na jeho nedávné výroky o muslimkách v nikábech, které označil za poštovní schránky. Nevybíravě se vyjádřil o Skotech nebo homosexuálech.

Urážlivé narážky se dopustil i rakouský poslanec Efghani Dönmez, který na Twitteru v reakci na otázku jednoho z uživatelů, jak se sociální demokratka Sawsan Chebliová mohla dostat do své funkce, uvedl, že se mu odpovědi možná dostane při pohledu na její kolena.

Rakouská lidová strana Dönmezovy výroky odsoudila a následně ho vyloučila ze své parlamentní frakce. „Šlo mi o to, abych ukázal, že SPD natahuje islamistům červený koberec a to ne vestoje, ale na kolenou. Se sexismem tento tweet neměl nic společného,“ snažil se vysvětlit svou odpověď Dönmez. Rodina Chebliové pochází z Palestiny.

Kontroverzními a ostrými poznámkami je proslavený i princ Philip, vévoda z Edinburghu. Jedním z jeho výroků mířených na ženy byl komentář při večírku v Buckinghamském paláci. „Aha, takže tady je feministický kroužek,“ měl říct směrem k poslankyním Labouristické strany. Další ošemetná narážka byla mířena na britské studenty, kteří se rozhodli vyjet na erasmus do Číny. Těm měl říct, že pokud v Číně zůstanou mnohem déle, budou mít šikmé oči.

Média také často zmiňují nevhodné poznámky k novinářům. V roce 2015 svou narážkou dominoval bývalý srbský ministr obrany Bratislav Gasič. Gašič se osudné poznámky dopustil v prosinci při návštěvě jihosrbského Trsteniku.

Když se chystal promluvit se skupinou novinářů, reportérka televize B92, která držela mikrofon, poklekla, aby nepřekážela kamerám. To ministra obrany inspirovalo k pokusu o vtip, když prohlásil: „Mám rád novinářky, které si takhle snadno kleknou.“

Tato narážka vyvolala řadu protestů z řad novinářů. Nakonec ho srbský premiér odvolal z funkce. „Musíme se zastat všech žen v Srbsku, pro všechny ženy to byl špatný vzkaz,“ zdůraznil tehdy předseda vlády.

Reklama

Doporučované