Hlavní obsah

Sexuálně zneužívaní píší Dukovi. Ať církev dále nemlčí a sejde se s oběťmi, vyzývají kardinála

Oběti duchovních chtějí prolomit ticho.Video: Šárka Kabátová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Sexuální násilí v církvi – často opomíjené téma, které je Česku znovu na stole. Údajné oběti duchovních totiž podle informací Televize Seznam žádají kardinála Dominika Duku o řešení situace. Požadují po něm setkání před plánovaným summitem o ochraně dětí a mladistvých ve Vatikánu. Chtějí prolomit mlčení o nežádoucím jevu v církvi.

Článek

Většina sexuálních kauz v církvi byla utajena, některé oběti byly dokonce donuceny k mlčenlivosti. Veřejně známé případy jsou tedy pouhým zlomkem skutečného rozsahu nežádoucího jevu. Tvrdí to alespoň autoři dopisu pro Dominika Duku. Mezi nimi je také jedna z obětí, která se rozhodla čelit strachu a veřejně vyzvat církev o spolupráci.

Petra Panská se rozhodla o problému promluvit, aby ukončila stávající praxi v církvi. Ta má podle ní tendenci všechno ututlávat. Bývalá kostelnice také dlouho mlčela, až do momentu, než ji počtvrté sexuálně zneužil její farář. Pak přišla na policii a o všem promluvila.

Nakonec se k ní připojily i další oběti. Dnes již bývalý kněz si vyslechl tříletý trest a zákaz profese, při nichž by se setkával s dětmi či mladistvými. Trest si už odpykal a nyní je na svobodě. Podle Panské církev neudělala nic, co by do budoucna pomohlo takový jev zcela vymýtit.

Zpřístupněte archivy, žádají Duku

Autoři dopisu žádají Duku, aby se sešel s oběťmi a aby římskokatolická církev v Česku aktivně informovala veřejnost. Požadují také zpřístupnění archivních materiálů a intenzivní práci jak s oběťmi, tak se samotnými pachateli. Pro srovnání argumentují Německem či Polskem, kde se podle nich církev chová zodpovědněji.

„Je zvláštní, že nikdo z vysokých představitelů římskokatolické církve nevyhověl požadavku papeže mluvit s oběťmi,“ říká iniciátor výzvy Michal Štingl.

Církev ale nařčení z nečinnosti odmítá. Podle vyjádření České biskupské konference se církev dlouhodobě řídí směrnicí, která říká, jak postupovat.

„V případě jakéhokoliv podezření má církev v ČR tedy jasná opatření, jak postupovat, a aktivně spolupracuje s policií. Poté, co policie případ prošetří a prokáže se pachatelova vina, je potrestán nejen podle trestního práva, ale i podle práva církevního. Archivy církve se shodují s archivy policie,“ uvedla pro Seznam Zprávy mluvčí České biskupské konference Monika Klimentová.

Výzva adresovaná kardinálu Dukovi přichází v momentě, kdy papež František připustil, že dochází k sexuálnímu zneužívání jeptišek kněžími. Zmínil dokonce i případ, kdy si z nich udělali sexuální otrokyně.

Reklama

Doporučované