Hlavní obsah

Sexuální hrdina mezi želvami. Diego zachránil vlastní druh

Foto: Profimedia.cz

Diego, želva, která zachránila vlastní druh.

Reklama

Diego – želva, jejíž život má smysl. Nebo také playboy, jehož sexuální apetit zachránil vlastní druh. Těmito slovy světová média charakterizují stoletého samce ze San Diega, který se zasadil o to, že želví populace Galapág vzrostla z kritických čtrnácti kusů na dva tisíce.

Článek

Obří želvy žijící v části galapágských ostrovů mají svého hrdinu. Diego, rodák ze zoo v San Diegu, vlastním neutuchajícím libidem zachránil existenci jejich druhu.

Stoletý „želvák“ byl zařazen do šlechtitelského programu na záchranu ostrova Española. V této části Galapág do té doby žili jen dva samci a dvanáct samic svého druhu. Příchod Diega ale smutným statistikám učinil přítrž. Díky jeho značné sexuální aktivitě stoupla želví populace na 2000, píše CNN.

Podle Galapágského národního parku má stoletý želvák podíl na 40 % želvích obyvatel ostrova. „Velkým procentem přispěl k populaci, kterou vrátíme na Españolu,“ řekl pro AFP ředitel parku Jorge Carrion. „Jsme šťastní, že můžeme vrátit želvy do jejich přirozeného prostředí.“

Do šlechtitelského programu na obnovu želví populace Españoly se zapojilo celkem patnáct želv, žádná z nich ale neodvedla tak dobrou práci jako Diego. „Na Españolu posíláme 1800 želv. Dohromady s přirozenými přírůstky máme želv přibližně 2000,“ řekl Carrion. „To nám dokazuje, že jsou tato zvířata stále schopná reprodukce a vývoje.“

Diegova mise na ostrově, který po desetiletí býval častým cílem lovců želv, skončí v březnu. Do té doby by měla být želví populace obnovena.

Galapágy jsou jedním z prvních míst pozorování života v divoké přírodě. Život na ostrovech byl i jednou z inspirací pro teorii evoluce Charlese Darwina.

Reklama

Související témata:

Doporučované