Hlavní obsah

Sexuální menšiny označil za podlidi, teď převezme polské školství

Foto: Kancelaria Sejmu

Budoucí polský ministr školství Przemysław Czarnek.

Reklama

V polské vládě definitivně dojde k akci kulový blesk. Do hry se dostává minimálně jeden velmi kontroverzní ministr. Středoevropský deník informuje i o slovenském nouzovém stavu nebo vyšetřování „ohniska Ischgl“.

Článek

Výměny v polské vládě: školství povede homofob

Polská vládnoucí trojkoalice se v úterý odpoledne definitivně shodla na změnách ve vládě. Seriál o personálních výměnách doprovázený nejhorší interní krizí konzervativního tábora za posledních pět let tak končí. Nominace ve středu odpoledne představil premiér Mateusz Morawiecki, nové ministry jmenuje prezident příští týden.

Morawiecki ve funkci předsedy vlády zůstává, výrazně se ale sníží počet ministerstev – některá se zruší, řada se pospojuje, přejmenuje a přesunou se kompetence. Nově bude ve vládě jen jedna ministryně, dosud byly čtyři (a ministrů 20).

Do kabinetu se vrátí šéf koaliční strany Dohoda Jarosław Gowin, který rezignoval na jaře na protest proti organizaci prezidentských voleb v době koronavirové pandemie. Nově povede ministerstvo rozvoje, práce a turistiky.

Z poslanecké lavice jde vstříc vládní odpovědnosti Jarosław Kaczyński. Ten byl v letech 2006–2007 premiérem, vláda mu ale nevydržela dlouho a sázka na předčasné volby dopadla pro Kaczyńského drtivou porážkou.

Po výhře v roce 2015 předseda strany Právo a spravedlnost (PiS) do exekutivy nenastoupil a své vlády (Szydłové a Morawieckého) řídil a úkoloval z pohodlí své kanceláře. Teď do vlády nastupuje na pozici vicepremiéra a bude kontrolovat ambiciózního ministra spravedlnosti Zbigniewa Ziobra (šéfa koaličního Solidárního Polska) a také ministerstva obrany a vnitra. Vzniká kvůli tomu nový vládní orgán – Výbor pro bezpečnost.

Foto: Profimedia.cz

Předseda strany Právo a spravedlnost Jarosław Kaczyński.

Velké kontroverze už před oficiálním oznámením nominace vzbudilo nové obsazení funkce ministra školství. Do úřadu nastoupí poslanec a ústavní právník Przemysław Czarnek. Ten už od začátku své politické kariéry patří k odpůrcům sexuálních menšin a v médiích rezonovala řada jeho homofobních výroků.

Ještě jako vojvoda Lublinského vojvodství rozdal medaile zástupcům samospráv, které přijaly deklarace o „zónách bez ideologie LGBT“. V domnělé ideologii sexuálních menšin, která podle Czarnka odporuje polské ústavě, vidí politik „pokus o rozbití národa“. „To satan. Nazvěme věci pravým jménem. Pokud satan chce ublížit společenství, tak ublíží rodině. Pokud zničí rodinu, zničí národ,“ citoval loni v květnu Czarnka portál Gazeta.pl.

Letos v létě na sebe upozornil dalšími homofobními výroky, které zazněly v rámci volební kampaně prezidenta Andrzeje Dudy. „Braňme rodiny před zkažeností, absolutně nemorálním chováním. Braňme nás před ideologií LGBT a skončeme s posloucháním idiotismů o nějakých lidských právech nebo nějaké rovnosti. Ti lidé nejsou rovni normálním lidem, skončeme konečně tu diskusi,“ prohlásil Czarnek jako člen Dudova štábu ve vládní Polské televizi. Později se poslanec na Twitteru obhajoval tím, že byla jeho slova vytržena z kontextu.

Opozici teď Czarnek vzkázal, aby se „nebála“. „Jsem opravdu milý člověk a nezávisle na tom, jakou bych měl zaujmout pozici, budu mít rád lidi. Jsem prostý člověk a ve svých názorech prostě precizní. To je důvod k diskusi se mnou, nikoli obavám,“ řekl pravděpodobný nový ministr školství v úterý v Polském rozhlase. Šéf Senátu Tomasz Grodzki z opoziční Občanské platformy označil nominaci Czarnka za provokaci.

Polský ministr bude poprvé v Praze

Už před měsícem v kabinetu Mateusze Morawieckého zasedl nový ministr, který proslul výroky o sexuálních menšinách. Nový šéf polské diplomacie Zbigniew Rau před loňskými parlamentními volbami přesvědčoval voliče, že je potřeba postavit se „ideologii LGBT“ a západoevropské „pekelné civilizaci smrti“, kterou označil dvěma duhovými vlajkami symbolizujícími hnutí za práva sexuálních menšin.

Podle Raua taková civilizace smrti „došla“ až k homosexuálním manželstvím, legalizaci zoofilie, pedofilie a eutanazie nejslabších a nemocných. „Nedávno jeden ze švédských vědců nadnesl potřebu legalizace… kanibalismu,“ napsal také polský současný ministr zahraničí.

Rau shodou okolností bude v Praze ve čtvrtek jednat se svým českým protějškem Tomášem Petříčkem. Tématem hovoru může být i aktuální české rozhodnutí v česko-polském sporu o rozšíření těžby v polském hnědouhelném povrchovém dole Turów u hranic s Českem a Německem.

Rakouské vyšetřování „ohniska Ischgl“

Rakouské úřady vyšetřují čtyři osoby v souvislosti s nedodržováním omezení v ohnisku koronavirové nákazy v tyrolském horském středisku Ischgl. Agentuře APA to sdělilo státní zastupitelství v Innsbrucku. Neupřesnilo však totožnost vyšetřovaných, a podle APA nepotvrdilo tedy ani to, zda jsou mezi nimi starosta Ischglu Werner Kurz nebo místní hejtman Markus Maass.

Luxusní lyžařský resort Ischgl se považuje za jedno z počátečních ohnisek šíření nákazy nejen v Rakousku, ale také v dalších částech Evropy. Stovky Rakušanů a tisíce zahraničních turistů tvrdí, že se tam na konci února a začátkem března nakazily.

Rakouští vyšetřovatelé mají na základě dostupných informací zjistit, zda místní úřady reagovaly včas s cílem přibrzdit šíření koronaviru. Rakouský kancléř Sebastian Kurz už 13. března vyhlásil karanténu nad údolím Paznauntal, ale tisícovky turistů a sezónních pracovníků odtud nadále chaoticky odjížděly, ačkoli podle karanténního nařízení měli lidé zůstat na místě.

Jourová o stavu právního státu

Místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová představila první výroční hodnocení stavu demokracie a právního státu ve všech zemích Evropské unie. Komise zprávu zveřejnila den poté, co Jourovou za kritická vyjádření ohledně stavu demokracie v Maďarsku vyzval k rezignaci premiér Viktor Orbán. Komisařky se zastala šéfka komise Ursula von der Leyenová. Zpráva vyznívá špatně zejména pro Polsko a Maďarsko. Podrobnosti v článku.

O podrobnostech a reakcích na zprávu čtěte zde:

Maďarská vláda na chvíli bez Twitteru

Twitter ve středu dopoledne na chvíli zablokoval oficiální účet maďarské vlády, postěžoval si mluvčí premiéra Viktora Orbána. Věc dal do souvislosti se středečním zveřejněním zprávy Evropské komise o stavu právního státu ve členských zemích unie. Zoltán Kovács psal také o „gigantech umlčujících ty, kdo mají jiný názor“.

Slovensko zavede nouzový stav

„Nevěřte laciným exhibicionistům, že je covid jen lehká chřipka. Přežil jsem desítky chřipkových onemocnění, ale covid nepřeju dokonce ani těm, kteří tyhle bludy šíří,“ vzkázal z nemocnice slovenský herec Milan Kňažko. Hospitalizovaný je právě kvůli onemocnění koronavirem.

Slovenské úřady ve středu ohlásily další rekord v počtu nově nakažených: z 7350 testovaných vzorků bylo pozitivních 567. Vláda Igora Matoviče proto kvůli rychlému šíření nemoci ve středu rozhodla o vyhlášení nouzového stavu. Platit bude od 1. října na dobu 45 dní.

Ministr zdravotnictví Marek Krajči před jednáním vlády novinářům řekl, že opatření zjednoduší nákup potřebných ochranných prostředků a umožní nasazovat zdravotníky v nemocnicích podle potřeby, tedy i bez jejich souhlasu.

Majský zůstane v Česku

Odsouzený slovenský podnikatel Jozef Majský nebude předán k výkonu zbytku devítiletého trestu na Slovensko. Ve středu o tom rozhodl pražský městský soud. Čtyřiasedmdesátiletý muž má totiž i české občanství a s předáním nesouhlasil.

Majský byl v sousedním státě na konci července pravomocně odsouzen za vytunelování zkrachovalých nebankovních firem BMG Invest a Horizont Slovakia. Podle dnešního vyjádření předsedkyně senátu Vladany Woratschové mu zbývá odpykat si ještě přes šest let. Soud muže zároveň ponechal ve vazbě.

Reklama

Doporučované