Hlavní obsah

Sexuální útoky i vyhrožování. Kanaďan, který strávil pět let v zajetí Tálibánu, čelí patnácti obviněním

Kanaďan po propuštění ze zajetí Tálibánu čelí obvinění.Video: CTV, AP

 

Reklama

Joshua Boyle se měl dopustit sexuálních útoků či vyhrožováním smrtí. Podle právníka je nevinný.

Článek

Kanaďan Joshua Boyle, který strávil pět let v zajetí afghánského radikálního hnutí Tálibán a na svobodu se dostal loni, byl v Kanadě zatčen a obviněn z trestné činnosti. Mezi 15 body obvinění jsou útoky včetně sexuálních, zadržování osob a vyhrožování smrtí.

Boyle padl v roce 2012 v Afghánistánu do zajetí sítě Hakkání napojené na Tálibán i s americkou manželkou Caitlan Colemanovou. Páru se v zajetí narodilo několik dětí, Boyle po návratu tvrdil, že jednu dceru únosci zabili a znásilnili jeho ženu, což ale Tálibán popřel. Únosci později rukojmí převedli přes hranici do Pákistánu, kde rodinu osvobodili pákistánští vojáci.

Boyleův právník Eric Granger řekl, že Boylea považuje za nevinného a že očekává, že mu budou předloženy důkazy údajných kriminálních činů, jichž se podle obvinění Boyle dopustil. Kanadské úřady zakázaly publikovat jména údajných Boyleových obětí.

Pár žije od svého osvobození v Kanadě a Boyle podle obvinění trestné činy páchal od října. V prosinci celou rodinu přijal ve svém úřadu premiér Justin Trudeau.

Reklama

Související témata:

Doporučované