Hlavní obsah

Sexuálními skandály se lidstvo zabývá od nepaměti. Malíř Hynek Martinec hledá souvislost mezi starým a novým

Podívejte se, jak vypadaly přípravy na výstavu Hynka Martince ve Šternberském paláci.Video: Tereza Willoughby

 

Reklama

Český malíř oceňovaný v Londýně otevírá výstavu ve Šternberském paláci. Navazuje na tamější barokní sbírku. Podívejte se, jak vypadaly přípravy.

Článek

„Chci ukázat talent, prozkoumat malbu, nechci se upínat k nějaké postmoderní zkratce,” říká malíř Hynek Martinec, který víc než deset let úspěšně působí v zahraničí. Přes Paříž se dostal do Londýna a tam se prosadil hlavně díky ceně, kterou získal v soutěži pořádané v roce 2007 londýnskou National Portrait Gallery. Porota ocenila hyperrealistický portrét přítelkyně Zuzany. Metodu, kdy je výsledná malba pro laika k nerozeznání od fotografie, ale talentovaný malíř opustil.

Výstavu Cesta na Island Martinec záměrně umístil ve Šternberském paláci. Jeho ohromující plátna totiž navazují na konkrétní obrazy české barokní sbírky. V Martincově konceptu je pak možné najít i vazbu na rodný Broumov a odkazy na ryze moderní témata, včetně virtuální reality nebo kauzy MeToo. „Mým záměrem není baroko ironizovat, ale ukázat, čím je pořád současné,” říká malíř. „V mých dílech jsou nejrůznější narážky, některé pochopí jen zasvěcený pozorovatel.” Pražskou část expozice pořádá Národní galerie spolu s Galerií Rudolfinum. Rozhovor s umělcem i záběry z příprav najdete ve videu.

Interview patří do pořadu Kultura Terezy Willoughby. Celý díl v premiéře vysíláme každou neděli od 20:00 hodin na celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Související témata:

Doporučované