Hlavní obsah

Ten požár přeskočí, varují lékaři před drsnou situací v zemi drcené covidem

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Svět nebude v bezpečí, dokud nebudou v bezpečí všichni. Teď se tato tragédie zatím odehrává v Indii, ale může zažehnout požáry po celém světě, varují lékaři.

Článek

„Prosím, přivez jednu kyslíkovou láhev, jinak zemřu,“ řekl Savitri Koli své dceři Anju během jejich posledního telefonátu. Ta mu ho ale dodat nestihla. „Kdybych mu ten kyslík stihla přivézt, náš otec by byl naživu,“ říká po otcově smrti.

Poté, co rodiče Inda Ajaya Koliho vážně onemocněli koronavirem, musel uspořádat zoufalý hon na zásoby kyslíku. 24. dubna se Koli vydal na cestu do Nového Dillí, kde byl jeho otec Savitri napojen na kyslíkovou terapii v místní nemocnici. Ten mu několik dní předtím zavolal s tím, že má potíže s dýcháním a jeho stav se zhoršuje. Jeho matka, Ram Prasad Koli, která čekala na svého manžela doma, byla mezitím také pozitivně testována, popsal tragický příběh, který je ovšem pro Indii dnešních dní typický, deník The New York Times.

Nedostatek kyslíkových zásob je pro Indii v době pandemie klíčovým problémem. Jedna kyslíková láhev se nyní prodává za více než 50 tisíc rupií, tedy 15 tisíc korun, což je téměř desetinásobek běžné ceny.

Zatímco byl Ajay na cestě domů, zdravotní stav jeho otce se náhle začal zhoršovat, o několik hodin později mu přišla zpráva o tom, že zemřel. Truchlící nad smrti svého otce muž neměl ani na zaplacení účtu, který mu za léčbu jeho zesnulého otce vystavila nemocnice. Poprosil také lékaře, aby Savitriho tělo směl nechat v nemocnici až do příštího rána, kdy bude mít krematorium prostor. Tam kvůli vysokému počtu úmrtí nestíhají pohřbívat. Příští den do nemocnice dorazila sanitka, která transportovala jeho otce do krematoria, Ajay a jeho příbuzní však byli kvůli nedostatku personálu nuceni nést tělo otce sami. V krematoriu, kde panuje chaos a není ani čas nasadit si ochranné pomůcky, vedle těla jeho otce leželo podle jeho slov šest dalších.

Jeho matka mezitím byla v izolaci doma, hladina kyslíku v její krvi klesla na 75 procent, což bylo znamením kritického stavu. Znepokojený Ajay tak na svých sociálních sítích požádal své přátele o další kyslíkovou láhev. „Nechci ztratit svou matku,“ napsal na Twitteru, kde se jeho zpráva šířila velmi rychle. Zatímco řada lidí mu v odpovědi na jeho příspěvek začala nabízet pomoc, jiní šířili nenávist, a to proto, že jeho rodina patří mezi dality, nejnižší a opovrhovanou skupinu v indickém kastovním systému.

„Váš otec je mrtvý, teď je na řadě vaše matka,“ reagovali na jeho tweet uživatelé sociální sítě. Ajay se v reakci na to rozhodl vzdát se hledání kyslíku a začal se o svou matku, která stále nevěděla o smrti svého manžela, starat sám. Pro to, aby se jí uvolnily dýchací cesty, používal třikrát denně páru a pro hydrataci jí dával citronovou a kokosovou vodu. Dbal také na to, aby každý den měla čerstvé ovoce a zeleninu. Dlouho nebylo známo, jak případ Koliho matky dopadl. Včera ale Ajay tweetoval, že má jeho maminka negativní test. Jeho vlastní dopadl opačně.

Příběh rodiny Koliho je podle listu The New York Times ukázkou toho, co se v druhé nejlidnatější zemi světa ve skutečnosti děje. Lékaři současnou situaci v Indii, kde již kolikátý týden v řadě roste počet nakažených koronavirem, přirovnávají k hororu. Podle oficiálních statistik počet případů nákazy koronavirem v zemi překročil 20 milionů a úřady třináctý den za sebou hlásí více než 300 tisíc nových případů denně. Celkový počet obětí pandemie v Indii dosáhl 222 408.

Znepokojení nad aktuální situací v zemi, kde žije 1,3 miliardy obyvatel, vyjadřují také příbuzní Indů po celém světě. Britští lékaři s indickými kořeny tak založili crowdfundingový program, pomocí kterého vybírají peníze na podporu indického zdravotnictví. Vyzývají také k silnější reakci světa.

„Situace v Indii ukazuje, že musíme udělat vše, co je v našich silách, abychom chránili nás i lidi kolem nás,“ říká v listu The Guardian britská lékařka Meenal Visová. „Spousta lidí předpokládá, že to, co se děje v Indii, je hrozné, ale alespoň je to v Indii. Skutečnou tragédií však je, že svět nebude v bezpečí, dokud nebudou v bezpečí všichni… Pokud necháme ohně pandemie hořet dál, tyto požáry se nakonec rozhoří v jiných oblastech,“ říká třicetiletý Karan Rangarajan, podle něhož být daleko od svých příbuzných je v této době to nejtěžší.

Hlavní indická opoziční strana dnes vyzvala k celostátní karanténě, vládní strana v čele s premiérem Naréndrou Módím však k tomuto kroku kvůli ekonomickým dopadům přistoupit odmítá. Jeden z členů Indického národního kongresu Rahul Gandhi je přesvědčen, že lockdown je momentálně jedinou možností zastavit rychle šíření infekce. Zlehčování pandemie a nepřijetí opatření ze strany vlády přirovnává ke spáchání zločinu proti Indii.

V přepočtu na počet obyvatel oficiální indické přírůstky nejsou o mnoho horší než v některých evropských zemích včetně Česka, podle expertů ale vládní statistiky zachycují jen zlomek skutečného počtu nakažených a mrtvých. Lékaři odhadují, že může být realita pětkrát, ba až desetkrát horší než oficiálně uváděné údaje.

Reklama

Doporučované